Desemnarea lui Ciolos surprinde fermierii din Anglia

Duminica, 29 Noiembrie 2009, ora 22:11
1397 citiri
Desemnarea lui Ciolos surprinde fermierii din Anglia

Fermierii din Anglia si Tara Galilor gasesc surprinzatoare desemnarea lui Dacian Ciolos la agricultura in viitoarea CE, dat fiind ca Romania are o serie de probleme in domeniu, dar, gratie experientei, il considera totusi potrivit sa conduca viitoarea reforma a Politicii Agricole Comune.

Country Land & Business Association (CLA), o organizatie a agricultorilor din Anglia si Tara Galilor, a cerut Parlamentului European sa ajunga rapid la o decizie in privinta Comisiei propuse de presedintele Jose Manuel Barroso, din care face parte si Dacian Ciolos, "o alegere-surpriza pentru comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala", relateaza publicatia Farming UK.

"Poate parea o alegere surprinzatoare desemnarea unui comisar dintr-un nou stat membru, mai ales daca tinem cont de starea nedezvoltata a agriculturii din Romania si de dificultatile pe care autoritatile de aici le au in implementarea satisfacatoare a Politicii Agricole Comune", a declarat presedintele CLA, William Worsley.

"Totusi, cu ajutorul profesionalismului personalului Comisiei, odata cu noua importanta pe care o are Parlamentul European si gratie propriei sale experiente ca ministru al agriculturii, dl. Ciolos va fi probabil bine plasat pentru a conduce Politica Agricola Comuna, care trebuie reformata.

Ii dorim succes deplin in activitate", a adaugat Worsley. "Este vital ca noua Comisie sa fie confirmata in cel mai scurt timp. Actualele aranjamente interimare, prin care Comisia functioneaza chiar si dupa expirarea mandatului sau, au potentialul de a pune UE intr-o pozitie dificila, daca trebuie luate decizii importante", a aratat seful CLA.

"Una dintre cele mai importante sarcini care stau in fata Comisiei propuse de presedintele Barroso va fi sa ajunga la un acord privind directia si dimensiunea viitoarei Politici Agricole Comune", a reamintit Worsley.

"CLA si partenerii ei europeni pledeaza ca aceasta politica sa aiba un rol si mai important in urmatoarele decenii, in special sa furnizeze Securitatea Alimentara Europeana si de Mediu - ambele amenintate de cresterea economica si a populatiei si de schimbarea climatica", a mai spus presedintele asociatiei fermierilor din Anglia si Marea Britanie.

Si organizatiile fermierilor din Scotia, precum si politicienii scotieni au salutat desemnarea, chiar daca surprinzatoare, a lui Dacian Ciolos pentru portofoliul agriculturii in noua Comisie Europeana si l-au invitat pe fostul ministru roman in Scotia pentru a cunoaste direct problemele care ii preocupa pe agricultorii de aici.

Presa franceza a scris insa ca britanicii sunt furiosi pentru desemnarea lui Ciolos la agricultura, considerand ca Franta va avea doi comisari europeni - Michel Barnier, bineinteles, dar si Dacian Ciolos, pentru ca noul comisar pentru agricultura, chiar daca este de origine romana, este un prieten al Frantei, "tara sa de adoptie".

"E prea mult pentru vecinii nostri de peste Canal, care au facut totul pentru a bloca numirea acestui inginer agronom, fost ministru al agriculturii", sustine cotidianul regional francez Ouest France. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura, #ciolos, #fermieri, #anglia , #stiri Dacian Ciolos