Fermierii cu pierderi datorate E.coli ar putea primi peste 150 mil euro

Joi, 09 Iunie 2011, ora 00:03
1388 citiri
Fermierii cu pierderi datorate E.coli ar putea primi peste 150 mil euro

Agricultorii afectati de scaderea vanzarilor din cauza epidemiei de E.coli vor primi un pachet de asistenta financiara de 150.000 euro, a anuntat ministrul agriculturii, Valeriu Tabara.

In timpul reuniunii de la Luxembourg a ministrilor agriculturii din Uniunea Europeana, majoritatea participantilor a cerut suplimentarea pachetului propus de comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

"La cererea marii majoritati a ministrilor, s-a cerut majorarea cuantumului de despagubire (...) Se vorbeste de 200-250 de milioane, necesarul insa este undeva la 300-400 milioane de euro", a declarat Valeriu Tabara, precizand ca suma finala urmeaza sa fie stabilita in circa doua zile de catre comisarul Ciolos.

De asemenea, s-a stabilit modul de acordare a despagubirilor.

Ca referinta se va lua pretul din perioada mai 2007-iunie 2010, se va face o medie, iar procentul de despagubire va fi stabilit in functie de acest rezultate.

"Beneficiaza de sprijin, in general, organizatiile recunocute de producatori.

In Romania este doar Hortifruct care avea disponibilizate pana ieri circa 3.500 de tone de castraveti.

Dar ieri s-a decis ca si producatorii care nu sunt afiliati la asociatiile recunoscute sa beneficieze de acest sprijin", a spus ministrul roman al Agriculturii.

In tara noastra, pagubele estimate de Tabara pentru perioada de la inceputul crizei pana la 1 august se ridica la noua milioane de euro.

Ministerul incearca sa plaseze in mod gratuit productia pentru care nu mai exista piata de desfacere la institutiile de stat, in mod gratuit.

"Noi am facut demersuri catre mai multe ministere. Deocamdata, am primit raspuns de la Ministerul Educatiei pentru 30 de tone pentru scoli, insa asteptam reactii pozitive si de la alte minstere: Muncii, Sanatatii, Justitiei pentru penitenciare si incercam sa gasim si alte cai de distributie pentru aceste produse", a spus Tabara, precizand ca se vor face analize pentru fiecare transport, iar rezultatele se vor cunoaste dupa o singura zi, nu sase zile, ca pana acum.

Valeriu Tabara a criticat modul in care subiectul raspandirii bacteriei E. coli a fost reflectat in presa romaneasca.

"Nu poti sa ataci o chestiune cu implicatii in piata. Este fals tot ceea ce se spune la adresa igienei produselor legumicole din Romania, nu exista niciun pericol in utilizarea acestor produse.

A nu contribui in aceasta perioada la salvarea sectorului inseamna a pregati o perioada cu deficiente si cu deficit. Problema este de a salva aceste culturi, nu de a le distruge", a afirmat ministrul.

Acesta s-a aratat convins ca imbolnavirile nu se datoreaza modului in care s-a facut agricultura la nivel european.

"Toti avem o responsabilitate asupra modului in care prezentam un fenomen pentru ca nu se stie deocamdata care este cauza la nivel european. Sustin cu toata taria ca nu este vorbe de legume si de produsele agricole.

Cauza aparitiei patogenezei la aceasta bacterie se datoreaza altor cauze", a conchis ministrul Agriculturii.

Comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos a declarat inainte de discutiile de marti de la Luxembourg: "Voi propune 150 de milioane de euro".

"Sper ca autoritatile vor puterea oferi un raspuns privind sursa infectiei cat mai repede posibil.

In lipsa acestui raspuns, va fi greu de recastigat increderea consumatorilor, care este esentiala pentru ca piata sa isi recastige puterea", a adaugat el.

Compensatiile ar urma sa fie acordate pentru perioada de la sfarsitul lunii mai pana la sfarsitul lunii iunie, dar suma alocata s-ar putea modifica dupa ce fiecare tara isi anunta pierderile. Producatorii de legume s-au confruntat cu o prabusire a vanzarilor din cauza epidemiei, soldata cu moartea a 22 de persoane si imbolnavirea a peste 2.400.

Ministrii agriculturii din UE au avut o reuniune de urgenta la Luxembourg.

Comisarul european pentru sanatate, John Dalli, a declarat ca epidemia este limitata la nordul Germaniei si nu necesita controale la nivel european.

El a avertizat si in legatura cu publicarea de informatii neverificate privind aceasta situatie, deoarece alimenteaza panica si aduce prejudicii fermierilor. 

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultori, #agricultura, #despagubiri agricultori, #despagubiri ecoli, #ecoli, #productie castraveti romania , #stiri Dacian Ciolos