Franta sprijina Romania pentru postul de comisar european pentru agricultura

Sambata, 13 Iunie 2009, ora 23:01
1330 citiri
Franta sprijina Romania pentru postul de comisar european pentru agricultura

Ministrul Agriculturii din Franta, Michel Barnier, a afirmat ca Franta nu este interesata de postul de comisar european pentru agricultura si va sustine "cu tarie" ca Romania sa preia acest portofoliu, sustine Liga Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

"LAPAR, federatie reprezentativa a agricultorilor romani, doreste sa faca cunoscut ca informatiile aparute in presa romana privind imposibilitatea Romaniei de a ocupa postul de comisar pentru agricultura (deoarece acesta ar fi dorit de Franta) este o manevra de intoxicare a opiniei publice prin intermediul presei, inducandu-se ideea ca Romania nu ar putea obtine acest portofoliu.

Michel Barnier - ministrul Agriculturii din Franta, in urma celor doua intalniri avute cu Adrian Radulescu - presedintele LAPAR, a confirmat ca Franta nu este interesata de acest portofoliu si ca va sustine cu tarie ca Romaniei sa ii revina postul de comisar pentru agricultura", se spune comunicat transmis de LAPAR.

Potrivit ligii producatorilor agricoli, Barnier a afirmat, in discutiile avute cu presedintele LAPAR, ca Franta este interesata de portofoliul de comisar pentru piata interna. "Precizam, cu deplina responsabilitate, ca marile puteri agricole din UE (Franta, Germania, Italia, Spania) au declarat ca nu sunt intersate de acest portofoliu.

LAPAR face un apel de solidaritate la presedinteleTraian Basescu, premierul Emil Boc, precum si la presedintii partidelor politice parlamentare sa solicite cu insistenta acordarea portofoliului de comisar pentru agricultura Romaniei ", se mai arata in comunicatul LAPAR.

Ministrul Agriculturii Ilie Sarbu a declarat vineri ca este resemnat in privinta sanselor pe care le are Dacian Ciolos, fost ministru de resort, pentru functia de comisar european pe agricultura, dupa ce presedintele Frantei a confirmat ca actualul ministru al agriculturii din aceasta tara este favorit pentru acest pos.

"Sunt resemnat. Am vazut ca Michel Barnier, ministrul Agriculturii din Franta, a fost deja nominalizat pentru functia de comisar de catre Sarkozy. Pe aceasta zona cred ca lucrurile sunt foarte clare", a afirmat Sarbu.

Adrian Severin, Vasile Puscas, Mihai Tanasescu sunt principalele nume luate in calcul de liderul PSD, Mircea Geoana, pentru posibile propuneri ale social-democratilor pentru postul de comisar european, celor trei adaugandu-li-se Titus Corlatean, potrivit unor surse din PSD.

Pe de alta parte, propunerile PDL pentru postul de comisar european, in functie de portofoliul pe care Romania il va prelua in toamna acestui an, ar putea fi prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan, fostul ministru al Justitiei Monica Macovei sau fostul ministru al Agriculturii Dacian Ciolos.

#comisar, #european, #agricultura , #stiri Dacian Ciolos