MADR solicita CE un avans din platile directe aferente cererilor din 2010

Joi, 22 Iulie 2010, ora 12:57
1096 citiri
MADR solicita CE un avans din platile directe aferente cererilor din 2010

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru, a cerut Comisiei Europene (CE), printr-o scrisoare adresata comisarului european Dacian Ciolos, acordarea unui avans de pana la 80% din platile directe aferente cererilor depuse in anul 2010, relateaza NewsIn.

Potrivit unui comunicat emis joi de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), solicitarea a fost facuta in data de 14 iulie, in baza articolului 29, paragraful 4, al Regulamentului CE nr.73/2009.

Acordarea avansului ar permite beneficiarilor platilor sa-si elaboreze propriul program de dezvoltare pe termen scurt si mediu si sa acceseze mecanismul financiar de creditare bancara constituit pe baza garantiilor oferite de sumele pe care acestia le-au primit in avans, sau sa-si achite creditele restante angajate pentru finantarea activitatilor agricole, se mai spune in comunicat.

"Un raspuns afirmativ din partea Comisiei Europene ar reprezenta atat un sprijin mai mult decat binevenit pentru fermierii nostri in atenuarea efectelor adverse ale crizei si situatiei meteorologice dificile, cat si o confirmare a faptului ca mecanismele de sustinere ale Politicii Agricole Comune sunt gestionate in asa fel incat sa raspunda nevoilor beneficiarilor din mediul rural" a precizat ministrul agriculturii, Mihail Dumitru.

Pentru anul 2010, alocarea financiara pentru plata unica pe suprafata este de 729.863.000 euro, reprezentand circa 81 euro la hectar.

In intervalul 1 martie - 11 iunie 2010, au fost depuse 1.091.984 cereri, pentru o suprafata de 9,4 milioane hectare.

#madr, #ce, #avans, #plati, #directe , #stiri Dacian Ciolos