Ministerul fondurilor UE nu este solutia magica (Ciolos)

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 15:52
1480 citiri
Ministerul fondurilor UE nu este solutia magica (Ciolos)

"Nu stiu daca un minister ar fi solutia magica, pentru ca unul in plus sau in minus nu rezolva problemele, ci tine mai mult de abordarea la nivel guvernamental si administrativ" a declarat comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, citat de NewsIn.

"Ideea de a face un minister unic nu este de dragul de a crea o birocratie in plus, dar se observa, la nivelul Comisiei Europene, ca exista aceasta lipsa de coordonare intre ministere. Este nevoie de o persoana cu greutate politica in Guvern care sa poata sa propuna si sa ia masurile necesare la nivel orizontal pentru a simplifica sau debloca anumite situatii pe diferite programe operationale", a mai explicat Ciolos.

Comisarul european a mai spus ca in acest caz nu va scadea implicarea ministrilor, care vor ramane responsabili de utilizarea strategica a fondurilor si de urmarirea executiei proiectelor.

"De multe ori aceeasi problema apare pe diferite proiecte si domenii, aceeasi problema care ar putea fi mai usor rezolvata de catre guvern daca ar exista o abordare, o viziune de ansamblu.

Anumite probleme comune pe unele programe sectoriale ar fi mai usor rezolvate daca ar exista o coordonare centrala cu greutate in Guvern", a conchis comisarul.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat, la sfarsitul lunii iunie, ca, la nivelul coalitiei de guvernare, se discuta despre eventualitatea infiintarii unui minister care sa se ocupe de gestionarea banilor europeni, precizand insa ca nu s-a luat o decizie in acest sens.

Borbely a precizat, intr-o interventie la Realitatea TV, ca, la nivelul coalitiei, exista discutii "despre posibilitatea unui minister" care sa se ocupe de fondurile europene, dand ca exemplu state precum Ungaria, Polonia, unde exista un astfel de minister la nivelul caruia "sunt organizate deciziile". Liderul UDMR a mai afirmat ca, daca in coalitie se va ajunge la concluzia ca este nevoie de un astfel de minister, atunci el va fi infiintat "cu toate formalitatile de rigoare", adica inclusiv cu votarea noii structuri a Executivului in Parlament.

#minister fonduri ue, #dacian ciolos, #ciolos , #stiri Dacian Ciolos