Producatorii de lapte, nevoiti sa accepte pretul oferit de procesatori

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 00:49
2155 citiri
Producatorii de lapte, nevoiti sa accepte pretul oferit de procesatori

Producatorii romani de lapte sunt nevoiti sa accepte pretul oferit de procesatori din cauza fragmentarii sectorului de productie a laptelui, care duce la o scadere a puterii de negociere a fermierilor, arata un studiu realizat de Consiliul Concurentei (CC) citat de Newsin. 

Producatorii de lapte incheie contracte de livrare in mod individual si nu detin actiuni in cadrul firmelor procesatoare, motiv pentru care au o putere mai mica de negociere, sustine inspectorul de concurenta, Mariana Irimia.

De asemenea, fenomenul de fragmentare a sectorului conduce la o scadere a puterii de negociere a fermierilor, acestia fiind nevoiti sa accepte pretul oferit de procesatori. Potrivit studiului realizat de Consiliul Concurentei, cateva aspecte conduc la accentuarea acestei asimetrii in puterea de negociere.

In primul rand, laptele crud este un produs perisabil si nu poate fi stocat in conditii de racire supravegheata mai mult de 48 de ore, iar fermierii nu vor sa-si strice relatia cu procesatorii de teama de a nu ramane cu marfa neridicata.

Mai mult, din cauza lipsei mijloacelor financiare necesare dezvoltarii, relatia fermierului cu procesatorul ajunge in unele cazuri sa se transforme intr-una de tipul creditor - creditat. In schimb, sectorul procesatorilor este mult mai concentrat, in conditiile in care primii 10 operatori economici (dintr-un total de 481) concentrau, in 2008, 56% din cifra de afaceri a sectorului.

"Dintre cei 10 operatori, numai unul avea capital romanesc, restul fiind cu capital strain (multinationale). Daca in tarile de origine acesti procesatori sunt legati de mari cooperative, iar furnizorii lor de materie prima (fermierii n.r.) sunt in acelasi timp si actionarii lor, in Romania sunt societati comerciale (de procesare a laptelui n.r.) cu capital privat si cu actionar unic sau majoritar", a mentionat Irimia.

Fermierii nu au actiuni in industria de procesare, in schimb procesatorii detin in proprietate ferme de vaci de lapte sau centre de colectare prin care preiau laptele de la micii fermieri. Astfel, fermierul, oricat de mare ar fi exploatatia sa, nu poate contrabalansa puterea superioara de piata si de negociere a procesatorului, in special din cauza produsului care este perisabil.

Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, Bodgan Chiritoiu, studiul a fost trimis la inceputul acestei luni la Ministerul Agriculturii, dar si lui Dacian Ciolos, comisar pentru domeniul agriculturii in cadrul Comisiei Europene.

Propunerile care vor veni de la Ministerul Agriculturii urmeaza sa fie postate spre dezbatere publica pe pagina de internet a Consiliului Concurentei.

De asemenea, reprezentantii CC au spus ca vor discuta si cu Dacian Ciolos in data de 14 octombrie pe marginea raportului, atunci cand este asteptat sa soseasca in Romania.

Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat sâmbătă, 23 martie, că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preţ decent”, care să le acopere cheltuielile...
#producatori, #procesatori, #pret, #productie , #stiri Dacian Ciolos