Proiectele pentru fonduri UE de dezvoltare rurala au depasit un miliard de euro, in doar doua luni

Miercuri, 30 Aprilie 2008, ora 12:27
1168 citiri

Beneficiarii fondurilor europene de dezvoltare rurala au depus 1.853 de proiecte in primele doua sesiuni, valoarea totala a acestora fiind de circa 1,1 miliarde de euro, de trei ori mai mult fata de alocare, a declarat ministrul agriculturii Dacian Ciolos."In sesiunea din luna aprilie au fost depuse peste 900 de proiecte, din care 722 pentru masura de modernizare a fermelor. De asemenea, au fost depuse 179 de proiecte pentru masura de dezvoltare a satelor si 35 de proiecte pentru masura de procesare. In total, dupa primele doua sesiuni au fost depuse 1.853 de proiecte, valoarea totala, fonduri europene si cofinantare, fiind de 1,139 miliarde de euro, de trei ori mai mult fata de suma de 388,68 milioane de euro, fonduri europene alocate pentru aceste sesiuni", a spus Ciolos.


Ministrul a precizat ca urmatoarea sesiune va fi lansata in data de 19 mai si va avea o durata de doua saptamani, pana pe 30 mai.


"Nu toate proiectele depuse vor fi selectate, dar partea buna este ca vom avea de unde sa alegem. In perioada 19 mai- 30 mai va exista a treia sesiune pentru primirea proiectelor, fata de cele trei masuri fiind lansate si doua scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri", a mentionat Ciolos.


Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a fost lansat in data de 3 martie 2008, prima sesiune pentru primirea proiectelor fiind finalizata in 28 martie, iar a doua la sfarsitul lunii aprilie. In aceste doua sesiuni, beneficiarii fondurilor UE de dezvoltare rurala au putut depune proiecte pentru trei masuri, respectiv pentru modernizarea fermelor, cresterea competitivitatii produselor agricole si pentru dezvoltarea satelor.


Pentru masura 1.2.1 "Modernizarea exploatatiilor agricole", sunt disponibile fonduri de peste 991 milioane de euro, pana in 2013, din care 80 % fonduri europene si 20 % fonduri de la bugetul national. Prin aceasta masura se acorda fonduri nerambursabile sub forma de cofinantare publica, la care trebuie sa se adauge contributia privata. In cadrul acestei masuri sunt sprijinite investitiile orientate spre dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si investitiile privind adaptarea constructiilor agricole pentru respectarea standardelor comunitare si pentru cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole.


Pentru masura 123 privind cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere sunt disponibile peste 1,07 miliarde de euro, din care 80 % sunt fonduri europene, diferenta fiind asigurata de la bugetul national. Din aceste fonduri, suma de 118.125.000 de euro este alocata pentru schema de ajutor de stat pentru IMM-uri care proceseaza produse agricole, iar 100.000.000 de euro pentru acordarea ajutoarelor de stat pentru microintreprinderi din domeniul prelucrarii primare a prooduselor forestiere. De asemenea, suma de 853.049.126 de euro este alocata pentru operatiuni specifice masurii de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere.


Proiectele elaborate pentru masura 322, respectiv pentru dezvoltarea satelor, pot beneficia de o cofinantare de pana la 100 %, iar aceasta masura beneficiaza de o alocare de peste 1,5 miliarde de euro, pana in 2013, asigurata din fonduri europene si de la bugetul national. Prin aceasta masura se urmareste imbunatatirea infrastructurii in spatiul rural si imbunatatirea accesului la servicii pentru populatia rurala. De asemenea, se doreste renovarea cat mai multor sate si cresterea numarului de obiective de patrimoniu din spatiul rural.


PNDR stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Prin PNDR se vor derula, pana in 2013, proiecte cu finantare din fonduri europene de peste opt miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala.