Subventiile din partea UE, mai avantajoase pentru cei care nu lucreaza pamantul

Luni, 28 Ianuarie 2008, ora 15:38
1139 citiri
Subventiile din partea UE, mai avantajoase pentru cei care nu lucreaza pamantul

Plata la hectar nu este conditionata de infiintarea culturilor agricole, ci doar de intretinerea terenurilor, astfel incat proprietarii care nu lucreaza terenul au un beneficiu mai mare fata de fermieri, care suporta costuri de pana la 2.500 de lei la hectar, a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Marcel Cucu, pentru NewsIn.

Proprietarii de terenuri agricole vor primi, cel mai probabil din luna martie, o subventie de aproximativ 50 de euro la hectar, sprijin financiar acordat din fonduri europene sub forma platilor directe la hectar. Acordarea platilor nu este conditionata de infiintarea culturilor agricole, ci doar de intretinerea terenurilor, motiv pentru care, potrivit reprezentantilor fermierilor, "este mai avantajos sa nu lucrezi terenul".

"Plata la hectar reprezinta, cel mai probabil, unica forma de sprijin financiar de care vor beneficia fermierii pentru infiintarea culturilor de primavara. tinand cont ca pentru infiiintarea si intretinerea unui hectar costurile se ridica la 2.500 de lei, e clar ca mult mai castigat este proprietarul care nu lucreaza terenul", a declarat Marcel Cucu.

Potrivit acestuia, proprietarii care nu lucreaza terenul au de cheltuit in jur de 50 de lei pentru intretinerea suprafetei agricole, dar primesc integral subventia la hectar. in egala masura, pentru fermierii care aleg infiintarea culturilor agricole, plata la hectar nu acopera decat o parte din costurile aferente unui hectar.

"In Romania, circa 3 milioane de hectare de teren sunt nelucrate, sunt lasate in parloaga. Proprietarii acestor terenuri sunt fie mici fermieri, care nu au bani sa lucreze terenul, fie afaceristi imobiliari care asteapta sa creasca pretul pamantului. in primul caz, ar trebui sa existe politici coerente, in sprijinul micilor fermieri. in al doilea caz, o solutie ar fi impozitarea terenului lasat in parloaga", a mentionat Marcel Cucu.

Acesta a precizat ca, pentru comasarea terenurilor agricole, reprezentantii fermierilor au solicitat dezvoltarea unui produs bancar de tip "credit funciar".

"Am discutat cu reprezentantii Ministerului Agriculturii si vom relua aceasta tema in perioada urmatoare. Ideea e sa existe un credit funciar, asemanator celui imobiliar, destinat fermierului care vrea sa-si cumpere teren, destinat in exclusivitate agriculturii. Cu siguranta, pamantul va fi aur in cativa ani si bine ar fi ca fermierii sa cumpere acest teren agricol", a mentionat Cucu.

Potrivit presedintelui Agrostar, stefan Niculae, Romania pierde anual circa 200 de milioane de euro, din cauza celor peste 3,5 milioane de hectare de teren arabil care nu sunt lucrate.

"Problema terenului nelucrat nu se intalneste doar in Romania, ci la nivelul intregii Uniuni Europene. Comisia intentioneaza sa conditioneze acordarea subventiei cu infiintarea culturilor agricole, astfel incat un femier ori lucreaza pamantul, ori pierde banii", a declarat, luni, pentru NewsIn, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania, Viorel Matei.

Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a declarat, recent, pentru NewsIn, ca plata directa la hectar ar trebui sa se acorde inainte de campania agricola de primavara, pentru ca fermierii sa utilizeze subventia pentru infiintarea culturilor, insa acordarea banilor se poate face doar dupa finalizarea controlului in teren.

Pentru plati directe la hectar, suma alocata Romaniei pentru 2007 este 440 de milioane de euro, iar Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura este institutia responsabila cu gestionarea acestor fonduri europene.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.