China a iesit la cumparaturi prin Europa

Joi, 26 Februarie 2009, ora 10:02
2291 citiri
China a iesit la cumparaturi prin Europa

Ca urmare a vizitei oficiale pe care ministrul comertului chinez o efectueaza in Germania, cele doua tari au pus la punct contracte comerciale in valoare de peste 10 miliarde de dolari.

Ministrul chinez Chen Deming efectueaza, in momentul de fata, un tur comercial al Europei Occidentale, insotit de o delegatie cu reprezentantii a peste 200 de companii chineze, prin tari precum Gerrmania, Spania, Marea Britanie si Elvetia, incercand sa obtina acorduri comerciale in sectorul auto si cu firmele de electronice si tehnologie, informeaza Deutsche Welle.

In Germania au fost perfectate, in total, 36 de contracte cu producatorii auto Audi, BMW, Daimler si VW, in conditiile in care sectorul auto este in mod aparte sub presiune in perioada aceasta, vanzarile fiind direct afectate de adancirea recesiunii economice mondiale.

In cadrul intalnirii de la Berlin dintre ministrul comertului chinez si omologul sau german, ambii s-au declarat impotriva protectionismului si au sustinut liberul schimb ca factori cheie pentru depasirea crizei economice in ambele tari.

"Protectionismul nu va salva economia globala ci, din contra, va adanci criza", a declarat reprezentantul guvernului comunist. "Dorim sa ramanem fideli deschiderii internationale. Nu vom adopta masuri protectioniste". Chen a mai subliniat, de asemenea, ca Germania este cel mai important partener economic al Chinei in Europa.

Ministrul german Karl-Theodor zu Guttenberg a declarat, la randu-i, ca cele doua tari care sunt cele mai mari exportatoare la nivel mondial, sunt direct afectate de actuala criza, motiv pentru care este foarte important ca relatiile economice dintre acestea sa fie mentinute la un nivel foarte strans.

A mai precizat ca acordurile comerciale tocmai perfectate constituie "un raspuns puternic la actuala criza, care reprezinta o provocare pentru ambele tari".

China insa nu cumpara doar tehnologie si masini ieftine din Europa. Compania chineza care produce avioanele de lupta ale Chinei a anuntat ca se afla in cautarea unor directori executivi straini pentru a ajuta compania sa concureze cu producatorii civili, anunta Associated Press.

Anuntul Aviation Industry Corp (AVIC) este fara precedent pentru o companie militara chineza detinuta de stat si reflecta ambitiile Beijingului de a extinde industria aeronautica, chiar asumandu-si un astfel de risc. AVIC incearca sa dezvolte avioane comerciale inclusiv un avion de pasageri cu 150 de locuri, astfel incat sa concureze direct Boeing si producatorul european Airbus.

AVIC cauta, in consecinta, vice-presedinti pentru 13 dintre filialele sale, cu experienta in productia aeronautica, pentru a imbunatatii productia, marketingul si managementul companiei.

"Prin injectarea de sange nou vom aduce idei noi, perspective noi si metode noi in cadrul grupului", a explicat un vice-presedintele al companiei, insarcinat cu recrutarea, precizand si faptul ca este pentru prima data cand o companie militara chineza inlatura "valul secretului".

Totusi, majoritatea posturilor sunt in arii civile precum productia de elicoptere si avioane de transport.

#china, # cumparaturi, # europa, # germania, # contracte comerciale, # valoare , #stiri Daimler