Daimler a dat mita in Romania

Joi, 01 Aprilie 2010, ora 23:53
2068 citiri
Daimler a dat mita in Romania

Romania se numara, alaturi de Coreea de Nord, Libia, Bulgaria sau Yemen, printre statele in care Daimler a oferit mita si cadouri unor oficiali pentru a-si asigura sprijinul acestora in vederea incheierii de contracte de vanzare de autovehicule cu autoritatile din tarile respective, informeaza Mediafax.

Platile incorecte au fost efectuate prin intermediul birourilor din Istanbul ale subisidiarei Mercedes-Benz Turk (MB Turk) a Daimler si se ridica la cel putin 3,88 milioane de euro, potrivit unui acord intre grupul german si procuratura americana, referitor la incheierea amiabila a anchetei SUA care vizeaza afaceri din 22 de tari, depus la tribunalul din districtul Columbia.

MB Turk produce autobuze pe care le exporta in mai multe state.

Acte gasite de Daimler in seiful din sediul MB Turk in 2006 si alte dovezi indica plati de aproximativ 6,05 milioane de euro catre parti terte in legatura cu tranzactii de export de autovehicule catre clienti guvernamentali din afara Turciei, respectiv din Coreea de Nord, Letonia, Bulgaria, Libia, Romania, Rusia, Arabia Saudita, Yemen si alte state, se arata in document.

Aceste tranzactii au generat venituri de 95 de milioane de euro. Din cele 6,05 milioane de euro platite de MB Turk unor terti pentru tranzactii de export, cel putin 3,88 milioane de euro au constat in plati incorecte si cadouri, din care 3,3 milioane au fost inregistrate in actele companiei turce sub acronimul N.A. (prescurtarea de la Nutzliche Aufwendungen - plati utile).

Cele 3,88 milioane de euro, constand in bani si cadouri, au fost platite unor oficiali guvernamentali sau unor parti terte, cu intelegerea ca acestea sa fie date mai departe, in intregime sau partial, unor oficiali care sa ajute Daimler sa-si asigure vanzarea unor auotvehicule catre clienti guvernamentali.

SUA a acuzat, in martie, grupul auto german Daimler ca a oferit unor oficiali straini milioane de dolari si masini de lux pentru a incheia acorduri de afaceri, incalcand astfel legislatia americana in domeniul coruptiei.

Departamentul de Justitie al SUA a acuzat, de asemenea, grupul german ca a falsificat documente pentru a eluda Legea Practicilor Straine si de Coruptie, care statueaza ca este ilegal ca o companie listata pe bursele din SUA sa dea mita pentru a obtine afaceri in strainatate.

Daimler urmeaza sa plateasca 185 de milioane de dolari pentru a rezolva pe cale amiabila litigiul cu autoritatile SUA. Germania a interzis companiilor sa ofere mita in strainatate in 1998, potrivit editiei online a cotidianului Spiegel.

Unele companii nu au instituit sisteme de control si au permis perpetuarea unor astfel de practici. Pana in 1998, "platile utile" erau legale in Germania si chiar deductibile din impozite.

Platile vizeaza persoane care pot ajuta compania in procesul de obtinere a contractelor, inclusiv oficiali guvernamentali, ministri, sau sefi de state, sotii sau copii ai acestora.

O mare parte din platile efectuate de subsidiara din Turcia a Daimler au fost bazate pe un sistem de clearing care permitea procesarea legala a platilor incorecte in perioada in care acestea erau acceptate de lege. Pentru majoritatea subsidiarelor din strainatate, grupul german a mentinut "conturile pentru terti".

Povestea din spatele anchetei impotriva Daimler in SUA are si o latura dramatica, noteaza Spiegel, intrucat a implicat si sinuciderea unui director din grupul Daimler, Rudi K., care a lucrat la divizia din Nigeria si ar fi fost implicat in efectuarea platilor.

Anchetatorii americani l-au interogat pe K. mai multe zile. Dupa audieri, oficialul i-a spus sotiei ca a fost tratat ca un criminal inrait si ca se afla sub "o presiune enorma". 

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#autoritati, #contracte, #daimler, #de, #mita, #vanzare , #stiri Daimler