Daimler a renuntat la Chrysler. Actiunile ar putea ajunge la Sindicatul United Auto Workers sau la Guvernul SUA

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 12:38
1498 citiri
Daimler a renuntat la Chrysler. Actiunile ar putea ajunge la Sindicatul United Auto Workers sau la Guvernul SUA

Sindicatul United Auto Workers (UAW) ar putea sa detina in cele din urma 55% din actiunile grupului restructurat Chrysler LLC, potrivit unui acord incheiat intre sindicat si constructorul auto, arata un sumar al acordului, prezentat de Wall Street Journal.

Dupa reorganizarea companiei, Fiat SpA va detine un pachet de 35%, iar guvernul american si creditorii Chrysler vor detine in total 10% din actiuni, arata acelasi document.

Conform sumarului, Chrysler va oferi, de asemenea, 4,59 miliarde dolari pentru fondul de asigurari de sanatate ce va fi gestionat de sindicat pentru muncitorii pensionati. Acordul presupune ca grupul american va plati pentru acest fond 300 milioane dolari, in numerar in 2010 si 2011, si va majora sumele acordate la 823 milioane dolari in perioada 2019-2023, scrie Wall Street Journal.

Fondul va detine un procent semnificativ de actiuni Chrysler si i se va permite sa numeasca un reprezentant in consiliul grupului, potrivit documentului.

"Chiar daca realizam ca sacrificiile propuse pentru membrii UAW sunt dureroase, ne-am straduit sa ne pastram salariile, asigurarile de sanatate si locurile de munca", a declarat presedintele UAW, Ron Gettelfinger, intr-o scrisoare. Documentul mai precizeaza ca acordul va tine sindicatul la curent cu strategia pe termen lung a companiei si cu planurile de produse.

In cadrul unui acord separat, ce ajuta Chrysler sa se incadreze in termenul impus de Trezoreria Statelor Unite pentru prezentarea unui plan viabil de restructurare, Daimler AG a fost de acord sa renunte la pachetul de 19,9% pe care il mai detinea in grupul american si sa cotizeze cu 600 milioane dolari la fondul de pensii Chrysler.

Afacerea rupe legaturile dintre Daimler si Chrysler, cu exceptia furnizorilor si a relatiilor cu clientii. Producatorul german de automobile Daimler a ajuns la un acord pentru a renunta la cota sa, intelegerea implicand si iertarea datoriei companiei americane. Daimler a cumparat Chrysler in 1998, dar a vandut majoritatea unitatii sale ce aducea pierderi, catre Cerberus Capital Management in 2007.

Masura va permite Cerberus si Chrysler sa intensifice negocierile pentru o fuziune cu Fiat. Chrysler are nevoie de fuziunea cu Fiat, precum si de concesii din partea creditorilor si a sindicatului UAW, pentru a continua sa primeasca ajutor guvernamental si pentru a evita astfel falimentul.

Guvernul Statelor Unite ar putea prelua pachetul majoritar de actiuni al GM

General Motors a propus si guvernului american sa preia un pachet majoritar de actiuni de peste 50%, in contextul in care incearca sa ajunga la un acord cu creditorii pentru evitarea unui faliment iminent, relateaza The Guardian.

Nationalizarea efectiva a celui mai mare constructor auto american ar face parte dintr-un schimb major de datorii pentru capital, in timp ce GM incearca sa scape de 44 miliarde dolari din datoriile de 62 miliarde dolari catre guvernul american, sindicate si detinatori de obligatiuni.

Dar planul constructorului a fost clasificat aseara ca fiind "nici rezonabil, nici adecvat" de catre detinatorii de obligatiuni care ar primi numai 10% din titlurile companiei, fortati sa deprecieze active de miliarde de dolari. Actionarii curenti ar ramane cu numai 1% din actiunile grupului.

De asemenea, GM a oferit 10% detinatorilor de obligatiuni carora le datoreaza 27 miliarde dolari. Pentru fiecare 1.000 de dolari in obligatiuni, detinatorii acestora vor primi 225 de actiuni, putin peste 550 dolari, la pretul de astazi de pe piata.

Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#actiuni, #chrysler, #daimler, #fiat, #sindicat , #stiri Daimler