Daimler in Ungaria: Romania a platit pretul lipsei infrastructurii

Vineri, 20 Iunie 2008, ora 14:23
1405 citiri

AFP (Franta), 20 iunie 2008 - Decizia grupului de automobile Daimler de a construi o uzina Mercedes in Ungaria si nu in Romania, asa cum afirmasera mai multi responsabili romani, se explica prin infrastructura precara a acestei tari.

"Mercedes evita Romania din cauza soselelor cu gropi", titreaza cotidianul Gandul, care vede decizia grupului ca pe o "amenda data responsabililor din Transporturi".

"Am pierdut o investitie de aproape un milion de euro din cauza infrastructurii slabe", scrie la randul sau Evenimentul Zilei.

Potrivit vice-presedintelui uzinei Dacia (grup Renault) de la Pitesti, Constantin Stroe, care a indrumat Daimler cu ocazia examinarilor facute in Romania, doua argumente au cantarit in favoarea Ungariei.

"Primul a fost calitatea infrastructurii, pentru ca o asemenea investitie trebuie sa fie situata in apropierea a cel putin doua cai de transport: o autostrada si cale ferata", a declarat Stroe ziarului Gandul, subliniind faptul ca Kecskemet, localitatea aleasa de Daimler, raspunde acestei exigente.

Romania nu are decat doua autostrazi, cu o lungime totala de 220 kilometri, si proiectul americanilor de la Bechtel, care prevede construirea celei de-a treia autostrazi intre Brasov (centru) si Bors (nord-vest), inregistreaza intarzieri importante.

Al doilea criteriu a fost acela al "apropierii dintre uzina si consumatori", fapt care ar permite reducerea costurilor de transport. Si, avand in vedere ca automobilele Mercedes sunt destinate Europei de Vest, a fost preferata Ungaria, a explicat Stroe.

Potrivit lui, Daimler a examinat trei locuri posibile in Romania, toate situate in regiunea Timisoarei (vest), prea departe totusi de autostrada care incepe la Szeged (sud-estul Ungariei).

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...