Deutsche Bank a raportat pierderi pentru primul trimestru din 2008

Marti, 29 Aprilie 2008, ora 10:21
1190 citiri
Deutsche Bank a raportat pierderi pentru primul trimestru din 2008

Deutsche Bank a raportat marti prima pierdere trimestriala din ultimii cinci ani, din cauza cresterii costurilor crizei financiare globale care au afectat principala banca germana, informeaza Reuters.Dezvaluind deprecieri suplimentare ale activelor in valoare de 2,7 miliarde euro (4,2 miliarde dolari), banca a adaugat ca in primul trimestru din 2008 a inregistrat pierderi inainte de impozitare de 254 milioane euro.


Acest rezultat poate fi comparat cu cel din perioada similara din 2007, cand Deutsche Bank a obtinut un profit inainte de impozitare de peste trei miliarde euro.


Rezultatele ar fi fost chiar mai slabe daca banca nu ar fi obtinut profituri de pe urma unor investitii in companii mari, precum Daimler, care au adus castiguri de 854 milioane euro.


Cea mai mare banca germana a fost considerata una dintre castigatoarele crizei creditelor, care a dus la falimentul bancii americane Bear Stearns, afectand grav si alti giganti de pe Wall Street.


Insa intr-o perioada in care conditiile de pe piata se inrautatesc, Deutsche Bank pare din ce in ce mai vulnerabila.


Aceasta pierdere este prima inregistrata de Deutsche Bank dupa criza dotcom. Cele mai recente deprecieri de active sunt echivalente cu peste o treime din profitul net obtinut in 2007 si cu mult peste intreaga suma a deprecierilor de active inregistrata in 2007.


"In primul trimestru al acestui an, conditiile pietelor financiare au fost cele mai dificile din ultima perioada", a declarat directorul executiv al bancii, Josef, Ackermann intr-un comunicat.


"In luna martie, presiunea asupra sectorului bancar a fost mai intensa decat in oricare alta luna de la inceputul crizei creditelor", a adaugat acesta.


Multi investitori sunt momentan ingrijorati de posibilitatea ca aceasta criza sa afecteze activitatea de zi cu zi a bancii, mai ales ca veniturile diviziei de investitii a bancii au scazut la 880 milioane euro in primul trimestru din 2008, fata de cele 6,1 miliarde euro obtinute in perioada similara din 2007.


Majoritatea deprecierilor de active din primul trimestru au provenit de pe urma promisiunilor bancii de a acorda imprumuturi consumatorilor precum investitorii in fondurile private de investitii si companiilor ce efectueaza achizitii.


Deutsche Bank a precizat ca expunerea la piata imprumuturilor se ridica la 33,1 miliarde euro in primul trimestru din 2008.