Profitul marilor producatori auto, grav afectat de problemele din Japonia

Vineri, 25 Martie 2011, ora 17:42
2047 citiri
Profitul marilor producatori auto, grav afectat de problemele din Japonia

Producatorii auto europeni ar putea pierde pana la 2,4 miliarde de euro din profiturile estimate pentru acest an, daca persista dificultatile inregistrate in aprovizionarea cu piese din Japonia, estimeaza mai multi analisti, citati de Reuters, informeaza Mediafax.

Unele companii din Europa au inceput, deja, sa scada productia odata cu agravarea problemelor producatorilor niponi de componente, dupa dezastrul cauzat de cel mai mare cutremur din istoria tarii.

Constructorii auto europeni se aprovizioneaza cu piese auto electronice, semiconductori si anumite componente mecanice, precum cutii de viteze, din Japonia. 

Revenirea la normal a productiei din Japonia ar putea dura mai multe luni, considera analistii.

Potrivit estimarilor Commerzbank, oprirea totala pentru o luna a productiei de componente in Japonia, considerata insa putin probabila, ar putea cauza scaderea cu 2,4 miliarde de euro a profitului inainte de taxe estimat pentru anul acesta. 

Grupurile italian Fiat si francez PSA Peugeot Citroen ar fi cele mai grav afectate, intrucat sunt mai putin profitabile decat producatorii auto din Germania.

Masinile moderne includ pana la 30.000 de piese furnizate de diferiti producatori. Lipsa unui singur surub poate opri liniile de productie si poate declansa o reactie in lant in procesul de constructie al autovehiculelor, noteaza Reuters.

La nivel mondial, productia auto ar putea sa scada, in cea mai grava situatie, cu pana la 30% in sase saptamani, estimeaza firma de cercetare IHS Automotive. 

PSA a inceput sa reduca activitatea la unele fabrici din Europa, dupa ce operatiunile Hitachi, unul dintre furnizori, au fost perturbate de cutremur.

Din cauza efectului in lant, furnizorul german de cabluri electrice Leoni va pierde trei milioane de euro pe saptamana din cauza reducerii productiei la Peugeot, a afirmat analistul WestLB Henning Cosman, citand conducerea companiei.

Commerzbank estimeaza ca in cea mai grava situatie, a opririi complete a productiei pentru o luna in Japonia, PSA ar pierde 65% din profitul inainte de taxe pe anul acesta, Renault 44%, iar Fiat 81%. 

Castigurile Daimler, BMW si Volkswagen ar fi diminuate cu 22-30%, a afirmat banca.

Pana in prezent, producatorii auto si de componente germani au sustinut ca dispun de stocuri de piese suficiente pentru a se descurca fara livrari noi, unii anuntand chiar ca nu vor fi afectati deloc, intrucat nu au legaturi stranse de afaceri cu Japonia. 

Totusi, industria auto germana analizeaza, deja, scaderea productiei, potrivit agentiei federale pentru ocuparea fortei de munca.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#producatori auto, #miliarde, #euro, #masini, #cutremur japonia, #piese auto , #stiri Daimler