Agathon: Daca FMI amana transa, Romania ar putea intra in colaps

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 13:44
1716 citiri
Agathon: Daca FMI amana transa, Romania ar putea intra in colaps

Renegocierea acordului cu FMI ar transmite un sentiment de neincredere si ar fi urmata imediat de o reducere a ratingurilor cu 2-3 trepte, iar daca intelegerea cu FMI va cadea Romania va intra in iulie in incapacitate de plata, apreciaza Dan Matei Agathon, reprezentant al ACPR, precizeaza NewsIn.

"In situatia in care CES nu va aviza scrisoarea de intentie exista posibilitatea rechemarii misiunii FMI si renegocierii acordului.

La o ora-doua de la un astfel de anunt toate agentiile de rating ar scadea ratingurile Romaniei cu 2-3 trepte. In aceste conditii orice negociere pentru a imprumuta bani va fi foarte grea. In situatia de criza banii sunt din ce in ce mai scumpi", a declarat Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), intr-o conferinta de presa.

El a aratat de asemenea ca in cazul ruperii acordului cu Fondul, Romania va intra in incapacitate de plata.

"Nu se vor mai putea plati pensiile si salariile. Ar trebui sa ne trezim cu totii.

ACPR cere partidelor politice sa lase la o parte orgoliile, interesele politicianiste. Cerem partidelor sa lase intersele, ca mai bine o pace stramba decat un razboi drept", a spus Agathon.

In opinia sa, amanarea acordarii urmatoarelor transe din imprumut ar fi primul pas al Romaniei spre colaps.

"Vor fi greve si ample demonstratii de strada, ce vedem acum este doar inceputul", a adaugat Agathon.

ACPR considera ca cea mai buna solutie este semnarea scrisorii de intentie cu Fondul Monetar International in formula propusa de guvern si dupa ce documentul va fi aprobat de conducerea Fondului executivul sa caute masuri colaterale de crestere a veniturilor bugetare si de atenuare a efectelor sociale.

Agathon a aratat ca, la intalnirea de marti din Parlament, sindicatele au incercat sa modifice "pilonii" scrisorii.

Acestea au propus ca reducerea cu 25% a salariilor sa se aplice doar la salarii si nu pe venituri si, de asemenea, reducerea diferentiata a indemnizatiilor.

Reprezentantul ACPR a subliniat, de asemenea, ca este pentru prima data cand partenerilor sociali le este prezentata o scrisoare de intentie cu FMI.

Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, marti, ca vineri a fost convocat Consiliul Economic si Social pentru a reanaliza memorandumul dintre Guvern si Fondul Monetar International si a propune modificarile la acest document. 

Hossu a spus ca presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa nu valideze scrisoarea de acord cu FMI pana cand nu se obtine aprobarea CES.

Liderul sindical a mai sustinut ca Basescu a cerut Guvernului sa reinceapa negocierile cu FMI, in cazul in care CES nu va aproba modificarile convenite de autoritati cu institutiile internationale.

#agathon, #colaps, #criza, #romania, #transa , #stiri Dan Matei Agathon