TURISM / FINANTARI BERD / FINANTARI BANCARE
Banca Comerciala Romana va finanta cu 20 milioane de euro Proiecte Turistice dezvoltate de catre IMM. Planul de Afaceri va "balansa" Garantiile Materiale

Luni, 04 Iunie 2001, ora 00:00
1316 citiri

Ministerul Turismului si Banca Comerciala Romana au semnat la jumatatea lunii mai 2001 un Acord de Imprumut si Sprijin Logistic al intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) cu activitate sau proiecte in Turism, in valoare de 20 mili Ministerul Turismului si Banca Comerciala Romana au semnat la jumatatea lunii mai 2001 un Acord de Imprumut si Sprijin Logistic al intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) cu activitate sau proiecte in Turism, in valoare de 20 milioane euro.

Finantarea IMM va fi facuta atat din surse BCR, cat si din linii BERD.
La inceputul anului 2001, BCR si BERD au semnat un acord de imprumut in valoare de 20 milioane euro, pentru sustinerea proiectelor de investitii dezvoltate de firmele mici si mijlocii. Conform acestui acord, BCR va acorda credite in valuta pentru proiectele care se incadreaza in conditiile de eligibilitate.

Acordul semnat recent de catre BCR cu Ministerul Turismului nu ofera facilitati speciale, ci are ca scop "eliminarea unor bariere informationale si de comunicare", care pina acum ingreunau accesul firmelor din Turism la creditele bancii.
Firmele mici si mijlocii din domeniu ale caror proiecte de investitii vor fi avizate de minister au sanse sporite de a obtine o finantare de la BCR.
Similar intrucatva acordului incheiat intre BancPost si fosta Autoritate Nationala in Turism, prezentul act prevede doar un punctaj mai bun pentru proiectele avizate de Minister, nu si dobanda subventionata pentru beneficiari.

Incheierea acordului are la baza o Cercetare de Piata efectuata de BCR prin filialele sale din tara, care a evidentiat existenta a peste 450 de proiecte de investitii viabile in domeniul Turismului, care ar putea sa acceseze acest fond.
In principiu, toate IMM-urile care indeplinesc conditiile de finantare si ale caror proiecte sunt catalogate de reprezentantul BERD ca eligibile au dreptul sa concureze pentru un astfel de credit.
Sunt excluse de la finantare intreprinderile care au in obiectul de activitate urmatoarele activitati: Comert (daca solicita capital de lucru mai mare de 50.000 euro), productie de Arme, institutii Financiare, Asigurari, productie si comert cu Tutun sau bauturi Alcoolice, Cazinouri, speculatii cu Proprietati sau Valuta, precum si activitatile cuprinse in lista BERD, excluse din cauza problemelor de mediu.
Suplimentar, proiectele de turism - care pot fi investitii, modernizari, start in afaceri sau investitii adiacente (spre exemplu statii de benzina) - aprobate de minister vor beneficia de cateva puncte in plus. Aceasta nu inseamna ca un proiect neagreat de minister nu poate primi fonduri daca are un plan de afaceri convingator.
Conditiile care trebuie indeplinite de firmele mici si mijlocii cu activitate in sectorul turistic pentru a obtine imprumuturi din partea BCR se vor rezuma doar la prezentarea unui Plan de Afaceri convingator, la care se adauga Garantiile Materiale aplicate in mod obisnuit.
"Pe langa acele garantii materiale traditionale, noi am inceput sa solicitam firmelor sa prezinte un
PLAN DE AFACERI care sa ofere GARANTIA UNEI PROIECTII REALISTE DE CASH-FLOW,
astfel ca in cazul creditelor
pentru firmele din Turism se va practica o BALANSARE INTRE GARANTII SI PLANUL DE AFACERI" , a spus presedintele BCR Nicolae Danila.

Plafonul maxim de finantare pentru orice imprumut este de 125.000 euro.
Aceste fonduri sunt destinate modernizarii, investitiilor si retehnologizarii.
Termenul-Limita de Rambursare este de 4 ani.
Dobanda este in prezent de 8-10% pe an,
iar
Comisioanele practicate de BCR sunt: 1% comision de gestiune si 0,75% comision de neutilizare.

CONDITII DE ELIGIBILITATE
# sa fie CLIENTI NOI, respectiv IMM-uri care nu au angajat credite din surse BCR, altele decat cele finantate prin imprumutul BERD in ultimele 12 luni.
Exceptie fac IMM-urile pentru care imprumutul din sursa BERD a fost suplimentar (fara dreptul de a-l utiliza pentru rambursarea altor credite);
# IMM-urile sa fie detinute si gestionate de REZIDENTI ROMANI;
# Majoritatea Capitalului si Controlul sa fie detinute de SECTORUL PRIVAT;
# sa aiba o Cifra de Afaceri de maximum 40 milioane euro sau un Bilant anual total de maximum 27 milioane euro;
# sa obtina toate aprobarile necesare pentru implementarea investitiei;
# sa utilizeze imprumuturile locale in scopurile mentionate la capitolul "Proiecte locale eligibile pentru finantare".

PROIECTE LOCALE ELIGIBILE LA FINANTARE
- PROIECTE INVESTITIONALE
care includ (dar nu se limiteaza la):
# achizitionari de echipamente pentru productie;
# furnizarea de servicii sau pentru conducerea activitatii de comert;
# achizitionari de proprietati imobiliare
daca acestea vor fi folosite in scopuri productive, pentru prestari servicii sau pentru conducerea activitatii de comert.
- CERINTELE DE CAPITAL DE LUCRU in scopuri productive sau pentru prestarea de servicii .
- PROIECTE NOI, modernizarea sau extinderea afacerilor existente in urmatoarele sectoare: industrie, agricultura, industria hoteliera, turism, reducerea consumului de energie si protectia mediului, constructii, comert si servicii.

Programul cu Ministerul Turismului cuprinde actiuni in vederea:
# incheierii procesului de Privatizare in Turism pana la sfarsitul acestui an;
# realizarea unor proiecte care pun in valoare turistica elementele patrimoniului national;
# obiective si evenimente cultural-spirituale romanesti;
# crearea de zone turistice "speciale" (statiunea Europa, Dracula Land etc);
# dezvoltarea si modernizarea bazelor turistice;
# stimularea turismului rural.
In principiu, primesc aprobarea proiectele de investitii in Zonele considerate Strategice de catre minister:
Litoralul si Delta Dunarii,
zona Maramuresului,
zona delimitata de Ploiesti, Targu Mures, Bradet (Arges) si Campulung.
In aceste zone vor fi amplasate si principalele proiecte sustinute de minister: Dracula Land, statiunea Europa si zona de schi Azuga-Predeal.
"Incercarea fostei Autoritati Nationale de Turism de a acorda minifinantari de dobanzi a fost un fiasco. Criteriile avute in vedere acum vor fi extrem de simple si tin de performanta, iar cea care va analiza posibilitatea fireasca ca banii sa se intoarca cit mai repede va fi banca", a declarat cu aceasta ocazie Ministrul Turismului Dan Matei Agathon.
"Sunt convins ca impreuna vom gasi forme de atragere a investitorilor straini in turismul romanesc. Vom fi alaturi de Ministerul Turismului pentru a analiza directiile si strategiile pentru dezvoltarea anumitor zone, unde vom identifica agenti economici eligibili pentru finantare", a adaugat presedintele BCR.