Cel mai optimist scenariu: crestere zero in 2010?

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 23:26
1871 citiri
Cel mai optimist scenariu: crestere zero in 2010?

Fondul Monetar International (FMI) ar putea revizui in jos, din nou, prognoza privind cresterea economica a Romaniei din acest an, de la 0,8%, scenariul optimist fiind un avans zero, au declarat, joi, reprezentantii patronatelor, dupa intalnirea cu delegatia Fondului.

"Franks (seful misiunii FMI de evaluare a acordului incheiat cu Romania, Jeffrey Franks, n.r.) a facut un sondaj intre toti cei care am reprezentat patronatele la discutii cu privire la prognoza de crestere economica din primul trimestru si intreg anul 2010.

ACPR a mizat pe o crestere zero in primul trimestru si pe 0,4% pe tot anul. Franks ne-a spus ca analiza lor arata ca in cel mai optimist caz, pe tot anul, va fi crestere zero, iar primul trimestru crestere negativa", a declarat pentru MEDIAFAX Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiei Patronale din Romania (ACPR).

Presedintele UGIR-1903, Ioan Coraci, a afirmat, de asemenea, ca evaluarea FMI arata ca "situatia din Romania este complicata".

"Cel mai probabil vor revizui ritmul de crestere sub 0,8%, spre zero", a spus Coraci, la iesirea de la discutiile cu FMI. El a aratat ca Fondul a atras atentia in continuare asupra deficitului, cheltuielile fiind mai mari decat ceea ce se produce.

"Cheltuielile trebuie reduse, eventual prin restructurari sau prin alte mecanisme. De asemenea, reprezentantii FMI au sustinut necesitatea gasirii de surse suplimentare de finantare a deficitului bugetar, precizand ca analizeaza sursele cele mai nedureroase de compensare a deficitului", a adaugat Coraci.

La discutii a fost prezent si presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, care a declarat ca una dintre solicitarile tuturor patronatelor la adresa FMI a fost mentinerea nivelului actual de fiscalitate.

"Raspunsul FMI a fost evaziv, au spus ca trebuie sa gaseasca solutii de crestere a veniturilor.

De asemenea, reprezentantii FMI ne-au spus ca momentan nu poate fi eliminat impozitul minim", a spus Nicolescu. El a adaugat ca patronatele au cerut FMI ca o parte din fondurile acordate Romaniei sa fie alocate doar pentru investitii.

Fondul a redus, saptamana trecuta, estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an de la proiectia anterioara de 1,3% la 0,8%.

O misiune a FMI se afla in Romania in perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a evalua daca au fost indeplinite conditiile asumate prin acordul stand-by.

Evaluarea acordului ar putea ajunge in Consiliul Director al FMI in a doua jumatate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea transe din imprumut, in valoare de 850 de milioane de euro.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#crestere economica, #scenariu optimist, #prognoza , #stiri Dan Matei Agathon