Dracula devine parcul turistic Snagov

Vineri, 08 Octombrie 2004, ora 13:26
2305 citiri

Lansat in noiembrie 2001, ideea construirii parcului Dracula nu a reusit nici acum sa prinda viata.Mult-discutatul proiect A"Dracula ParkA" revine in atentia opiniei publice sub o alta denumire. Guvernul a aprobat constituirea parcului industrial, turistic si de agrement la Snagov.

Acesta inseamna ca statul ar trebui sa aloce fonduri pentru infrastructura A- apa, canalizare A- iar investitorii privati vor dezvolta zona, prin construirea de unitati de cazare si agrement.

Dupa ce o buna bucata de vreme faimosul proiect anuntat cu surle si trambite in urma cu trei ani de Dan Matei Agathon a intrat in umbra, noii si o parte din vechii actionari ies din nou la rampa si se pregatesc pentru punerea in practica a mega-proiectului.

Dracula Park va reinvia la Snagov, urmand sa fie construit pe un teren de 460 de hectare, pus la dispozitie de RA Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), pe care in prezent se afla complexul agrozootenic Vlasia.

Noul amplasament se afla la circa 18 kilometri de Snagov pe un drum serpuitor flancat de vilute, casute si din cand in cand cu cate o carciuma pentru oamenii locului. Ca sa poti ajunge pe viitorul amplasament al parcului iti trebuie insa ceva rabdare, o masina buna si puterea de a ghici unde se acunde.

Virand la dreapta spre Snagov Sat dupa cativa zeci de kilometri buni, observi in dreapta, doar prin bunavointa localnicilor, un drum pe care poti sa bagi mana in foc ca nu duce nicaieri printr-o padure deasa strajuita la intrare de o cale ferata si o poarta ruginita.

Dupa 10 minute de mers printr-o padure ajungi la intrarea in complexul agrozootehnic Vlasia, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 460 de hectare. Locul pare uitat de timp, camp in dreapta si o padure firava in stanga. Cativa oameni isi mana animalele, o mana de case saracacioase A"aruncateA" pe camp si un inginer agronom care a auzit de locul viitorului parc din presa.

A"Sincer va spun nici eu nu stiu mai multe despre parcul asta. Nu m-a anuntat pana acum nimeni si nici nu mi-a venit vreo hartie oficiala. Habar nu avem, am citit si noi prin ziare. Macar sa se intample ceva cu adevarat ar fi cu mult mai bine decat ce este acum, aiciA", ne-a declarat inginerul Andrei, seful Complexului Vlasia.

Investitia va inghiti cu siguranta o multime de bani si timp. Totul va trebui sa fie luat de la zero: de la infrastructura, drum de acces si utilitati.

In afara de parcul de distractii tematic, pe acest teren vor fi amenajate un teren de golf, un hipodrom, un parc acvatic, paint-ball, o pista de carting si moto-cross, precum si o zona speciala reprezentand Romania in miniatura. Costurile estimative ale acestui proiect oscileaza intre 40 si 70 milioane de euro.

Potrivit actului normativ, durata de functionare a parcului industrial este de 49 de ani, societatea de administrare, respectiv SC A"Parcul industrial si de agrement SnagovA" avand drept de folosinta asupra terenului aferent pe aceeasi perioada, cu drept de prelungire. Data exacta a demararii lucrarilor nu se cunoaste, cu toate ca anul trecut administratorii proiectului anuntasera ca lucrarile vor incepe in primavara acestui an.

Inca de la inceput, parcul Dracula a fost un proiect cu probleme. Cu mult inainte de lansarea proiectului, ministrul de atunci al Turismului, Dan Matei Agathon (foto stanga), a anuntat intentia de a demara in Romania constructia unui parc de distractii numit A"Dracula LandA". Aceasta denumire a fost inregistrata ulterior de alte persoane, iar Agathon a trebuit sa schimbe numele obiectivului in A"Dracula ParkA". La acea vreme, locatia aleasa pentru parc a fost Sighisoara, proiectul urmand sa fie administrat de Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara (FDTS).

La jumatatea lunii decembrie 2002, FDTS a lansat emisiunea de actiuni pentru Dracula Park, in valoare de 155 miliarde de lei (peste 5 milioane de dolari). Din acestea s-au cumparat actiuni de numai 107 miliarde de lei (peste pragul minim de vanzare de 60%). Potrivit prospectului de emisiune, actiunile Darcula Park ar fi trebuit sa fie cotate la Bursa de Valori Bucuresti, dar acest lucru nu s-a mai intamplat.

Nemultumirea si protestele exprimate de asociatiile pentru protectia naturii, de Academia Romana si de Institutului National de Arheologie l-au determinat pe ministrul Turismului de la acea vreme, Dan Matei Agathon, sa regindeasca amplasamentul parcului tematic. Dupa o serie de studii de fezabilitate, Snagovul a fost ales ca fiind cel mai potrivit loc pentru construirea parcului. In consecinta, peste 8% din cei 15.065 de actionari s-au retras.

Sursa: Jurnalul