Drepturi de autor: CAS doar la cei care nu fac munca de creatie?

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 00:15
2215 citiri
Drepturi de autor: CAS doar la cei care nu fac munca de creatie?

Sindicatele si patronatele au ajuns la un acord cu reprezentantii Ministerului Muncii, potrivit caruia persoanele platite pe drepturi de autor potrivit Legii 8/1996, respectiv cele care fac munca de creatie, sa nu mai plateasca CAS, asteptand acordul ministrului Muncii, Ioan Botis, in acest sens, informeaza Mediafax. 

Presedintele UGIR-1903 Cezar Corici, a declarat, marti seara, la finalul intalnirii cu staff-ul tehnic al Ministerului Muncii, ca sindicatele si patronatele au convenit cu acesti experti ca pentru drepturile de autor in sensul Legii 8/1996 sa nu se plateasca contributii de asigurari sociale, iar pentru toate celelalte asa-zise contracte de drepturi de autor, "care de fapt inseamna evaziune", sa se plateasca.

"Am gasit un mod clar in lege de delimitare intre cei care trebuie platiti pe drepturi de autor si cei care nu. Asteptam acordul ministrului Muncii", a spus Cezar Corici.

La randul sau, presedintele MediaSind, Cristian Godinac, a spus ca federatia pe care o conduce isi va retrage plangerea prealabila prin care se solicita Guvernului anularea modificarilor la Codul fiscal, dar si normele de aplicare a acestora daca aceasta solutie, adica plata contributiilor de asigurari sociale doar pentru contractele care nu respecta Legea 8/1996, va fi acceptata.

Godinac a precizat ca nu este normal ca jurnalistii, actorii, artistii care fac munca de creatie sa plateasca de doua ori contributiile sociale, iar soferii, de exemplu, care sunt angajati cu contract de drepturi de autor, sa plateasca doar pentru aceste contributii.

Sindicatele si patronatele asteapta acordul ministrului Muncii cu privire la aceasta clarificare si considera ca sunt sanse mari ca solutia gasita sa fie mentionata in actul normativ.

Purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon, a declarat, marti, ca a primit garantii de la ministrul Muncii, Ioan Botis, ca nu va fi modificat din 1 ianuarie 2011 cuantumul contributiilor pe drepturi de autor, de la 16,5 la 35%.

"Noi am propus primii ca toate retinerile sa se faca direct de la sursa, de aceea solicitam garantii ca nu va fi modificat cuantumul sumei, adica ca nu se va dubla la 35%, aceasta fiind doar o varianta de lucru, iar contributiile pe drepturile de autor vor ramane la nivelul de astazi.

Am primit garantii din partea ministrului ca nu se va modifica de la 1 ianuarie", a mai spus Agathon, dupa discutiile de la Ministerul Muncii la care au participat reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor.

La randul sau, presedintele UGIR-1903, Cezar Corici, a subliniat faptul ca in momentul actual textul de modificare a Ordonantei 58 "presupune impozitarea a aproape jumatate din drepturile de autor, ceea ce este inadmisibil.

"Aceasta, coroborata cu celelalte prevederi legislative, duce la un text cu totul diferit decat cel discutat initial la Legea pensiilor", a spus Corici. In opinia liderului UGIR-1903, prin aplicarea acestor prevederi nu se vor incasa mai multi bani la buget, precizand ca deja se gasesc alte metode pentru a evita supraimpozitarea.

De asemenea, vicepresedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a declarat, la finalul intalnirii de la Ministerul Muncii, ca daca vor fi aplicate prevederile din proiectul de modificare a Ordonantei 58, privind dublarea contributiilor din venituri de natura profesionala, se va ajunge "la o nenorocire".

"Aceasta graba duce la o nenorocire. Toata legislatia e varza. I-am zis ministrului sa nu faca aceleasi greseli ca predecesorul sau", a spus Apostoiu. Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificata si completata in iunie 2010 prin OUG 58.

Prin noile prevederi, din iulie 2010 persoanele care obtin venituri de natura profesionala, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate sa plateasca pentru acestea contributii de asigurari sociale pentru somaj, pensie si asigurari de sanatate de 16,5%.

In 2 septembrie a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare si completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal - care ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011 si sa se aplice incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011 -, ce prevede ca persoanele cu venituri din activitati independente vor plati contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual.

Astfel, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate, de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj, de la 0,5% la 0,78%.

Pentru persoanele care platesc contributii de asigurari, baza de calcul va fi limitata la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza mediu brut pe tara.

Pe de alta parte, Guvernul ar urma sa ia in discutie, miercuri, un alt proiect de ordonanta de urgenta potrivit caruia contributiile aferente veniturilor de natura profesionala, inclusiv cele din drepturi de autor, vor fi platite de angajator si tot acesta va depune declaratiile aferente.

Intentia Guvernului de a dubla contributiile pentru persoanele platite pe drepturi de autor a fost criticata, sambata si duminica, de jurnalisti, actori, artisti, de Clubul Roman de Presa, Patronatul Presei Romane, sindicate, dar si de reprezentanti ai UDMR, PSD si PNL.

Premierul Emil Boc declara, in 25 august, ca persoanele nemultumite de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor sunt cele care se foloseau abuziv de astfel de drepturi, pentru ca de fapt nu intrau sub incidenta legii, iar Guvernul nu a facut decat sa vegheze la respectarea legii.

"Normal ca aceia care pana acum nu plateau aceste lucruri, fiind pusi in situatia sa plateasca contributii evident ca sunt nemultumiti.

Dupa cum sunt nemultumiti foarte multi cei care, profitand de situatia legii cu privire la drepturile de autor, in loc ca de aceasta lege sa beneficieze numai aceia care erau cu adevarat creatori si erau, in sensul legii, beneficiari ai prevederilor respective, ea s-a aplicat abuziv si foarte mult, de la soferi, mecanici si alte categori sociale.

Nu plateau contributii la asigurari sociale pentru ca intrau sub incidenta Legii drepturilor de autor. Noi am strans surubul si am spus: 'Fratilor, toata lumea trebuie sa respecte legea'.

Cei care sunt cu adevarat si intra sub incidenta drepturilor de autor, categoric beneficiaza de prevederile legii, cei care au incercat si incearca sa foloseasca legea ca un mijloc ca sa nu plateasca dari catre stat: Nu se mai poate!", spunea atunci Emil Boc. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#patronate, #sindicate, #cas, #drepturi de autor , #stiri Dan Matei Agathon