Guvernul analizeaza separarea public-privat pentru salariului minim

Vineri, 27 August 2010, ora 17:32
1498 citiri
Guvernul analizeaza separarea public-privat pentru salariului minim

Patronatele au propus la discutiile de vineri cu reprezentantii Ministerului Muncii si cu premierul Emil Boc un salariu minim pe economie pentru 2011 de 600-640 de lei, precum si separarea bugetarilor de angajatii de la privati in stabilirea castigului minim, varianta luata deja in calcul de Guvern.

"Majoritatea propunerilor patronatelor prezente la discutii au variat intre 600 si 640 de lei pentru un muncitor necalificat baza, dar nu s-a stabilit nimic. Nu salariul minim nu a fost insa principalul punct de discutie, ci coeficientii, care insa cred ca vor ramane batuti in cuie pentru ca sunt in lege", a declarat agentiei MEDIAFAX Marius Opran, presedintele executiv al UGIR-1903, participant la discutiile cu autoritatile.

El a aratat ca s-a luat in discutie, de asemenea, separarea bugetarilor de "restul lumii" in stabilirea salariului minim.

"Noi am propus separarea bugetarilor de restul lumii, iar secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Mocanu a intervenit si ne-a spus ca Guvernul are deja in analiza un astfel de proiect.

In aceste conditii, bugetarii, cei platiti de la bugetul central, nu cei din autoritatile locale, ar negocia salariul minim cu Guvernul, iar salariatii de la privat cu patronatele si sindicatele", a spus Opran.

Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), a declarat dupa iesirea de la intalnirea de la Ministerul Muncii ca 800.000 de salariati din sectorul sunt platiti cu salariul minim, care in prezent este de 600 de lei, si de aceea a propus premierului introducerea unui salariu minim garantat.

El a aratat ca ACPR a propus mentinerea pentru 2011 a salariului minim la nivel national de 600 de lei, urmand ca in negocierile in fiecare ramura sa se stabileasca un alt nivel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bugetari, #minim, #privat, #salariu, #separare , #stiri Dan Matei Agathon