Patronatele cer FMI reducerea cotei unice la 10% si CAS la 41%

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 14:05
1482 citiri
Patronatele cer FMI reducerea cotei unice la 10% si CAS la 41%

Reprezentantii patronatelor din Romania propun delegatiei Fondului Monetar International (FMI) reducerea cotei unice la 10%, a CAS la 41%, TVA la produsele agricole de 5% si o tinta de deficit bugetar pentru 2011 mai mare de 4,4%, conform Mediafax.

"De asemenea, vom cere cota unica de impozitare 10%, precum si reducerea contributiilor de asigurari sociale de la 44, 6% la 41%", a declarat, la Realitatea TV, purtatorul de cuvant al ACPR, Dan Matei Agathon.

Potrivit acestuia,TVA in agricultura de 5% (si nu la produsele alimentare de baza, cum au votat parlamentarii), respectiv la grau, porumb, lapte si la carne in viu, ar duce 1 miliard euro pe an venituri la bugetul de stat si la scaderea preturilor la produsele alimentare cu 20%".

La randul sau, presedintele confederatiei patronale UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci, a declarat inainte de intalnirea cu reprezentantii FMI ca sustine ideea reducerii TVA la produsele de baza, mai ales in aceasta perioada, pentru stimularea consumului, industriei si a economiei in general, insa nu este convins ca exista resurse pentru adoptarea unei astfel de masuri.

"Nu poti cere reduceri de fiscalitate cand situatia economica a Romaniei se agraveaza de la zi la zi. A scade brusc TVA-ul la alimente cu 20% este un lucru care nu se va vedea decat in bugetul de stat - si nu in veniturile populatiei.

Daca aceasta scadere s-ar face in trepte, probabil ca ea s-ar vedea imediat si in veniturile populatiei.

Sustinem ideea de a reduce in timp TVA-ul la produsele de baza si de a ajuta cetatenii Romaniei in aceeasta perioada, masura care va stimula consumul, industria si economia in general, dar nu suntem convinsi ca vor exista resurse in acest moment pentru adoptarea unei astfel de masuri", a declarat presedintele confederatiei patronale Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR-1903).

El sustine ca a impune Romaniei un deficit de 4,4% in 2011 ar insemna "pur si simplu disparitia tuturor banilor pentru investitii", precum si noi masuri de austeritate pe care le considera "nesuportabile".

"Suntem ingrijorati ca noi masuri - cresteri de taxe si impozite directe sau indirecte si noi masuri de reducere a veniturilor populatiei ar putea chiar sa duca la o explozie sociala. Acesta este mesajul cu care venim, cerandu-i Fondului sa fie flexibil in a renegocia cu Guvernul Romaniei o singura tinta, si anume aceea de deficit bugetar.

Sigur ca o relaxare a acestei tinte ar trebui sa reprezinte bani pentru plata arieratelor si investitiilor si in niciun caz pentru consum", a adaugat Coraci.

Delegatia FMI discuta, la ora transmiterii acestei stiri, cu reprezentantii oamenilor de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agathon, #agricultura, #alimente, #coraci, #cota, #impozitare, #tva, #unica , #stiri Dan Matei Agathon