Udrea "reinvie comunismul". Ceausescu, noua atractie turistica a Romaniei

Miercuri, 17 August 2011, ora 14:53
3469 citiri
Udrea "reinvie comunismul". Ceausescu, noua atractie turistica a Romaniei

Ministrul Turismului, Elena Udrea, si-a propus sa lanseze un nou circuit turistic, de data asta putin mai controversat. Este vorba despre un traseu „rosu”, culoarea comunismului, in care turistii sa poata vedea obiective turistice legate de Ceausescu. In timp ce specialistii in turism saluta ideea, fostul ministrul al Turismului, Dan Matei Agathon, crede ca, de fapt, cei mai interesati vor fi chiar romanii.

"Din punct de vedere turistic, este un lucru extraordinar sa exploatezi locurile pe unde a trait ultimul dictator, mare dictator din Europa de Est. Avem locul unde a fost impuscat. Au pastrat zidul si noi vrem sa punem si locul unde a sfarsit familia Ceausescu, locuintele unde au stat... E de mare interes, oamenii au trecut de furia asta cu dictatorul... Pentru cei din afara este nemaipomenit", a spus ministrul Elena Udrea.

"Noi acum lucram la un si la un, legat de urmele comunismului si ale dictaturii comuniste", a afirmat Udrea, explicand ca in acest "circuit rosu" vor fi incluse toate locurile cu semnificatie pentru Nicolae Ceausescu si cuplul Ceausescu, inclusiv locul in care cei doi soti au fost ucisi.

Consultantul in turism, Traian Badulescu, sustine ca astfel de circuite sunt necesare, pentru ca „nu am mai iesit pe piata cu ceva socant, creativ si trebuie sa gasim noi modalitati de a atrage noi nise de turisti straini”.

Cei mai interesati ar fi turistii straini, in special vestici, japonezi, care nu au trecut prin comunism si care nu au apucat sa vada ce a reprezentat, mai spune Badulescu, pentru Business24.

„Pe urmele dictatorilor sunt circuite si se poarta, ma gandesc la Hitler, Stalin, Mao Tze Dun. In Ungaria exista un parc tematic, cu monumente comuniste, le-au pus pe toate la marginea Budapestei si chiar prinde”.
Badulescu crede ca ar prinde si un tur al Bucurestiului, „pentru ca este o combinatie intre Micul Paris si comunism.

Poate ca Bucurestiul este capitala central europeana asupra careia comunismul si-a pus cel mai mult amprenta, pentru ca este singura Capitala in care a fost demolat o mare parte din centru, pentru a face loc cladirilor in stil european”.

Consultantul in turism, Traian Badulescu, sustine ca putem lua in calcul doua aspecte. „Fie este vorba despre un tur al comunismului, cu aspecte legate de Ceasusescu si un tur in Romania, intitulat „pe urmele lui Ceausescu”, precizeaza acesta.

In opinia lui Badulescu, printre obiectivele care ar merita incluse, in cadrul circuitului comunist se numara Casa Poporului, Casa Presei Libere, Mauseloului Liderilor Comunisti, din Parcul Carol, Sala Palatului, unde se tineau congresele, cartierul Primaverii si s-ar putea chiar vizita un cartier de blocuri, cum ar fi Berceni, Militari sau Drumul Taberei. „Din pacate jumatate de Bucuresti are asemenea blocuri si pentru vestici este ceva neobisnuit”.

Pe de alta parte, pentru un circuit in tara, ar merita incluse Scornicestiul, unde este si casa memoriala, cladirea fostului Comitet Central, cu balconul simbolic, pentru ca de la acel balcon „Ceausescu a condamnat ocuparea Cehoslovaciei, de la acel balcon a avut ultimul sau discurs si tot de acolo au avut loc si cuvantarile liderilor Revolutiei”.

Badulescu aminteste faptul ca fostul dictator a tinut coperta Newsweek, in anii "80, „in sens bun, pentru ca a fost vazut ca un erou, cand a condamnat Primavara de la Praga”.

De asemenea, Badulescu considera ca ar putea fi facut un turism exclusivist, in urma caruia sa fie cazati turistii in vilele de protocol ale dictatorului.

Cei mai interesati turisti, in opinia lui Badulescu, vor fi cei din Vest, pentru ca „nu stiu cat de mult i-ar impresiona pe chinezi mai mult decat legenda lui Ceausescu, mai ales ca au si ei cladiri monumentale, facute pe vremea comunismului”.

Pe de alta parte, Dan Matei Agathon, fostul ministru al Turismului, nu impartaseste opinia lui Badulescu, si sustine ca mai interesati vor fi „turistii romani, decat cei straini, pentru ca romanii sunt nostalgici”.

„Orice idee neconventionala este binevenita. Eu sunt adeptul oricaror idei neconventionale. Ar trebui inclusa, neaparat o oprire pe la Doftana, pe la Snagov si pe la cabanele de vanatoare pe care le-a avut fostul dictator”, spune Agathon, pentru Business24.

Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Corina Martin, recunoaste ca un astfel de turism ar atrage un flux important de turisti, dar aminteste ca Romania nu trebuie sa ingroape „un  concept stralucit de marketing.”

„Desigur ca un circuit rosu, legat de urmele comunismului si ale dictaturii, care sa includa locatiile legate de nastere, copilarie, momentele esentiale din dictatura sa, si locul unde a sfarsit, ar atrage fara indoiala interesul unei anumite categorii de turisti , interes care trrebui impachetat si promovat pentru a atrage un flux turistic important.

La urma urmei , epoca ceausista face parte din istoria acestui popor si istoria trebuie respectata si pusa in valoare. Punerea in valoare inseamna si promovarea in circuite turistice, care sa faca cunoscute aceste episoade ale istoriei romanilor si sa promoveze, in subsidiar  destinatiile romanesti de vacanta”, a precizat Corina Martin, pentru Business24.

Aceasta adauga ca “Dracula este unic si este numai al nostru!”

“Cred ca trebuie sa fim mandri  ca exista in istoria noastra si sa avem grija de el ca de o comoara nationala de care nimeni sa nu aiba voie sa se atinga. Se poate chiar concepe declararea acestui brand ca bun de patrimoniu pt a nu mai fi supus schimbarilor vremelnice.  In tot acest timp, insa, in multe tari, de pe destule continente, exista restaurante, parcuri tematice, atractii care folosesc cu succes simbolul Dracula, ceea ce noi nu facem !”, a tinut sa sublinieze Presedintele ANAT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#ceausescu, #circuit turistic, #comunism, #turisti, #udrea , #stiri Dan Matei Agathon