UGIR 1903: Cresterea salariului minim la 705 lei ar falimenta 70% din firmele din mediul privat

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 17:58
1742 citiri
UGIR 1903: Cresterea salariului minim la 705 lei ar falimenta 70% din firmele din mediul privat

Cresterea salariului minim de la nivelul actual de 600 lei la 705 lei in 2010 ar duce la falimentul a 70% dintre firmele care activeaza in mediul privat, la cresterea inflatiei si scaderea veniturilor reale ale populatiei, a declarat, luni, presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, informeaza NewsIn.

"Patronatele din industrie accepta o crestere a salariului minim la 650 lei, care, potrivit calculelor noastre, ar duce la marirea cheltuielilor cu salariile cu 4%, ceea ce se traduce printr-o majorare a cheltuielilor firmelor cu 235 milioane lei. In schimb, un salariu minim la 705 lei ar avea ca efect intrarea in faliment a 70% dintre firmele care activeaza in mediul privat, in conditiile in care acestea inregistreaza in prezent pierderi si vor fi obligate sa-si sporeasca cheltuielile cu 6-7%", a spus Coraci.

Pe de alta parte, presedintele UGIR 1903 a mai spus ca majorarea salariului minim la 705 lei ar duce la cresterea salariului mediu pe economie la 2.217 lei de la 1.885 lei in prezent, iar acest lucru nu ar face decat sa alimenteze inflatia si sa se reflecte in diminuarea veniturilor populatiei.

Atat Coraci, cat si secretarul general al CONPIROM, Dan Matei Agathon, sustin ca valoarea coeficientului 1 de 705 lei pentru 2010 nu se mai regaseste in legea unica a salarizarii.

"In urma ultimelor negocieri pe care le-am avut s-a decis sa se renunte la acel coeficient 1, iar legea trimisa spre promulgare presedintelui nu mai prevede ca salariului minim din sectorul bugetar sa fie de 705 lei in 2010", au mai spus liderii confederatiilor patronale.

Liderii confederatiilor sindicale si cei ai patronatelor discuta la aceasta ora cu secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, despre posibilitatea cresterii salariului minim pe economie pentru anul viitor.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#coeficient, #falimente, #firme, #inflatie, #minim, #salariu, #salarizare , #stiri Dan Matei Agathon