Dupa sarbatoare, inainte de cadere

Vineri, 05 Ianuarie 2007, ora 08:06
911 citiri

Pana cel tarziu in februarie, Guvernul de la Bucuresti va cadea, iar in Romania vor avea loc probabil alegeri anticipate - sunt de parere analistii occidentali. Nici in acest an nu vor avea loc alegeri anticipate - contrazice aceste opinii premierul Calin Popescu Tariceanu.

Acum o luna, Guvernul Romaniei si-a pierdut majoritatea in legislativ, in momentul in care Partidul Conservator (PC) a parasit coalitia. PC a anuntat imediat ca nu va vota proiectul bugetului pe anul 2007, daca acesta nu va fi completat cu propunerile conservatorilor. Aceasta nu s-a intamplat, dar PC a votat totusi Legea bugetului.


Presedintele PC, Dan Voiculescu, a explicat atidudinea partidului sau prin faptul ca PC a votat proiectele care slujesc interesului tarii. Nimeni nu vede clar cum va functiona pe viitor "masina de vot" din Parlament, daca guvernul va avea sprijinul necesar pentru adoptarea proiectelor sale. Aceasta nesiguranta este motivul pentru care unii cosidera ca in Romania vor avea loc curand alegeri anticipate sau cel putin o inlocuire de premier. In schimb, Tariceanu mizeaza pe faptul ca alegerile anticipate nu pot fi organizate concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European, scrutin ce va avea loc pe 13 mai, iar mai devreme nu se poate din cauza timpului foarte scurt. Singura posibilitate ar fi organizarea alegerilor anticipate in septembrie-octombrie, ceea ce ar insemna desfasurarea campaniei electorale in cursul verii, situatie ce nu convine majoritatii deputatilor si senatorilor. Oricum, in 2008 vor trebui organizate alegeri parlamentare, iar pentru cateva luni nu mertita sa te pripesti.

Michele De Waele, profesor de politologie la Universitatea Libera din Bruxelles, specialist pe zona Europei Centrale si de Est, este de parere ca alegerile anticipate vor fi necesare deoarece Romania se va confrunta cu aceleasi probleme cu care s-au confruntat tarile care au aderat la UE in 2004. Va exista o crestere economica, dar majoritatea populatiei se va afla in continuare intr-o situatie grea. Societatea abia daca mai poate suporta continuarea reformelor liberale, iar discursul populist si eurosceptic va avea aderenta mai ales la pensionari, muncitorii din orasele mici, mineri etc. De asemenea, potrivit opiniei aceluiasi analist, va conta foarte mult si faptul ca Romania, alaturi de Bulgaria, este cea mai saraca tara din UE.


In schimb, premierul Tariceanu este optimist: el considera ca nu vor exista scumpiri semnificative, mai mult decat atat, datorita concurentei unele produse se vor ieftini. Premierul roman incearca sa preintampine nemultumirile, afirmand in mod constant ca vor fi necesari 20 sau chiar 40 de ani pentru ca Romania sa ajunga la nivelul de dezvoltare al celorlalte tari din UE, iar pentru o crestere economica si cresterea nivelului de trai este nevoie de stabilitate politica si nu de alegeri anticipate. Premierul roman este hotarat sa isi duca la bun sfarsit mandatul de patru ani. Potrivit opiniei sale, alegerile anticipate ar fi necesare numai daca guvernul s-ar afla in minoritate, ceea ce acum nu se intampla, deoarece si PC, care a parasit coalitia de guvernare, sprijina actualul guvern. Ideea alegerilor anticipate nu mai este agreata nici de Partidul Democrat, iar UDMR nu a sprijinit niciodata aceasta idee.

Majoritatea romanilor nici nu este preocupata de disputele politice. Acum romanii sunt interesati mai ales de faptul ca primii nou nascuti din acest an din Spania si Italia sunt copiii unor parinti romani si de deschiderea pentru public a Casei Poporului, edificiu construit de Ceausescu.

Sursa: Rador