Senatorii au votat scutirea de impozit a profitului reinvestit

Marti, 27 Februarie 2007, ora 11:53
1047 citiri

Propunerea legislativa privind scutirea de impozit a profitului reinvestit a fost adoptat marti de Senat, prin votul pentru acest act dat nu doar de PC, PSD si PRM, unde opozitia este majoritara, respingerea de catre putere a acestei legi fiind motivul pentru care PC a iesit de la guvernare.

Proiectul, initiat de liderul PC Dan Voiculescu inca din 2005, modifica de fapt Codul fiscal in sensul scutirii de plata impozitului a profitului impozabil reinvestit, pentru operatorii economici si persoane juridice romane.

Voiculescu si-a sustinut in plenul Senatului propunerea legislativa si a explicat ca prin scutirea de plata impozitului pe profit nu apar pierderi la bugetul de stat, intrucat vor aparea compensari din TVA-ul suplimentar.

Secretarul de stat in ministerul finantelor, Catalin Doica, a mentionat ca punctul de vedere al Guvernului este impotriva proiectului, din cauza incapacitatii bugetului de stat de a sustine lipsa banilor proveniti din impozitarea profitului.

In conditiile in care comisia pentru buget a dat raport favorabil textului propus de Voiculescu, PC, PRM si PSD au anuntat in plenul Senatului ca sustin propunerea legislativa. Principala motivatie s-a referit la necesitatea intaririi competitivitatii firmelor romanesti, care deja concureaza cu acelea ale UE, prin reinvestirea profitului in retehnologizare.

Proiectul a trecut la Camera Deputatilor, fiind adoptat cu 45 de voturi pentru, 27 impotriva si doua abtineri.

Legea propusa de PC dateaza din perioada in care conservatorii erau la guvernare, insa propunerea acestei formatiuni nu fost sustinuta de celelalte partide aflate la putere - PNL, PD si UDMR, care au considerat ca scutirea de impozitul pe profit dezechilibreaza veniturile de la buget. Aceasta propunere a conservatorilor, care nu face parte din programul negociat in 2004 de formatiunile aflate la putere, impreuna cu propunerea de reducere a TVA la alimentele de baza au constituit motivul pentru care conservatorii s-au retras de la guvernare, dupa ce ambele legi au fost respinse de coalitie.

In momentul in care PSD s-a aflat la putere a promis reducerea TVA la alimentele de baza - prin programul de guvernare - in sa conditiile constrangatoare ale bugetului de stat nu au permis acestei formatiuni sa-si onoreze angajamentul fata de electorat, cu exceptia TVAului mai mic la medicamente, practicat in anul electoral 2004.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)