Voiculescu recomanda un calendar pentru impozitarea suplimentara a averilor mari

Joi, 29 Iulie 2010, ora 15:32
1090 citiri
Voiculescu recomanda un calendar pentru impozitarea suplimentara a averilor mari

Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, i-a adresat o scrisoare premierului Emil Boc, in care precizeaza ca sustine "fara rezerve" initiativa Guvernului de a introduce un impozit suplimentar pentru marile averi si recomanda un calendar pentru aplicarea masurilor, informeaza Mediafax.

"Consider ca este natural si necesar ca persoanele care si-au obtinut prosperitatea prin munca, talent sau noroc in perioada de crestere economica sa contribuie suplimentar la efortul national de depasire a crizei. Dincolo de meritele individuale, marile averi ale Romaniei s-au construit in interiorul si cu resursele economice si umane ale societatii romanesti.

In consecinta, intr-un moment de acuta recesiune economica, proprietarii acestor averi au responsabilitatea de a intoarce ajutorul primit", mentioneaza Voiculescu in aceasta scrisoare, postata pe blogul personal.

El ii recomanda premierului un calendar pentru aplicarea masurilor, aratand ca "trebuie depasit cadrul bunelor intentii, trebuie actionat transparent, obiectiv si rapid".

"Pana la 1 august 2010, stabiliti clar criteriile in functie de care vor fi selectate averile asupra carora se va introduce un impozit suplimentar. In perioada 1-10 august 2010, intalniti-va cu reprezentantii marilor contribuabili privati. Prezentati-le deschis masura si solicitati-le sa o accepte si sa o sprijine. Cei de buna credinta va vor sustine, ceilalti trebuie atent monitorizati si obligati sa-si achite datoria fata de societatea romaneasca. De la 1 septembrie 2010, introduceti impozitul suplimentar pentru marile averi prin Ordonanta de urgenta - un demers exceptional necesita solutii exceptionale", scrie Voiculescu.

Senatorul PC ii mai transmite premierului sa renunte la "operatiuni de cosmetizare menite sa protejeze camarila de partid", la campanii indreptate impotriva categoriilor sociale vulnerabile si la "demersul absurd de a lua de la cei care n-au".

"Cautati-va resursele acolo unde acestea exista din abundenta. Impozitati rapid, inteligent si impartial marile averi", conchide Voiculescu.

Presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, la finele lunii iunie, ca formatiunea sa a expus in coalitia de guvernare propunerea privind introducerea impozitului pe averile afisate, el precizand ca progresistii sunt convinsi ca vor fi sprijiniti in adoptarea acesteia.

UNPR a anuntat recent ca a finalizat proiectul de lege privind introducerea taxei de solidaritate, actul normativ stipuland ca aceasta taxa va fi platita de persoanele fizice care detin locuinte, terenuri, avioane, elicoptere si ambarcatiuni a caror valoare insumata depaseste 450.000 de euro.

"Persoanele fizice care detin bunuri imobile constand in locuinte sau terenuri, precum si bunuri mobile constand in avioane, elicoptere, ambarcatiuni sau autoturisme, a caror valoare insumata este mai mare de 450.000 de euro vor achita, anual, o taxa de solidaritate in cunatum de 1% din valoarea totala a acestora, care se face venit la bugetul de stat", stipuleaza primul articol al propunerii legislative.

Proiectul prevede, totodata, ca, in cazul in care valoarea totala a bunurilor mobile si imobile este mai mica de 450.000 de euro, sa se taxeze doar bunurile imobile a caror valoare individuala este mai mare de 300.000 de euro, precum si bunurile mobile a caror valoare individuala este mai mare de 50.000 de euro, caz in care taxa de solidaritate ar fi de 0,5% din valoarea bunurilor.

Presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a apreciat ca impozitul pe averea afisata ar putea aduce, anual, la bugetul de stat, fonduri intre 2 si 3 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#averi, #boc, #calendar, #impozit, #voiculescu , #stiri Dan Voiculescu