Wikileaks: ambasada SUA considera sectorul energetic romanesc predispus la coruptie

Luni, 28 Martie 2011, ora 11:56
1485 citiri
Wikileaks: ambasada SUA considera sectorul energetic romanesc predispus la coruptie

Ambasada SUA prezenta, intr-o telegrama din 2006, contextul in care a izbucnit scandalul de spionaj ce i-a avut in centrul pe Seres, Nagy, Stancev si Benyatov, aratand ca sectorul energetic este unul dintre dintre cele mai intens manipulate si predispuse la coruptie sectoare din economia Romaniei, conform Mediafax.

In telegrama Ambasadei SUA, clasificata "Confidential" si redactata in 2006, prezentata de Hotnews si atribuita Wikileaks, se arata modul in care Ministerul Economiei si Petrom au negociat liberalizarea preturilor, negociere anulata in ultimul moment de un telefon primit de la o institutie guvernamentala din domeniul reglementarii.

Documentul prezinta cateva comentarii ale ambasadei privind mediul energetic, dar si dezvaluirea unui episod de culise din conflictul Guvernului cu compania Petrom.

Subiectul telegramei este "Romania - scandal in sectorul energetic, cetatean american retinut sub acuzatii de "spionaj economic".

"Sectorul energetic este in criza, mai ales avand in vedere cresterea costurilor globale si presiunea crescanda asupra Guvernului Romaniei pentru a permite liberalizarea totala a pretului la gazele naturale de productie interna.

In timp ce Guvernul regleaza piata consumatorilor captivi (consumatorii individuali si micile afaceri), OMV/Petrom si-a exercitat dreptul de a vinde gaze pe piata libera, in ciuda obiectiilor Guvernului.

Sub presiunea UE si FMI, Guvernul a fost de acord in cele din urma sa liberalizeze piata pentru marii consumatori, care inseamna 75%.

In Octombrie (2006 - n.red.), o luna cu cerere relativ mica, OMV/Petrom a fortat chestiunea limitand accesul distribuitorilor regionali la produsele sale, fortandu-i sa fie de acord cu preturi mai mari decat Guvernul incercase sa impuna", se arata in telegrama.

Conform unor surse din industrie, citate in telegrama, dupa negocieri indelungi intre Petrom si Ministerul Economiei si Comertului, MEC a fost de acord sa-si retraga cererea ca Petrom sa accepte preturi reglementate pentru toate vanzarile, cu conditia ca Petrom sa ofere o cantitate fixa de gaze la preturi subventionate pentru consumatorii cu venituri mici.

Cu toate acestea, cu zece minute inainte de anuntul programat, Seres (ministrul Economiei si Comertului - n.red.) a primit un telefon de la agentia guvernamentala de reglementare ("government regulators" in original) care a sustinut ca deal-ul este ilegal.

In telegrama se mai arata ca, potrivit unor surse din industrie, Seres a fost luat complet prin surprindere si a pretins ca interesele industriei locale ar fi in spatele acestei actiuni.

Contraatacand, ministrul Seres a tinut o conferinta de presa surpriza duminica, 19 noiembrie, sustinand ca familia sa a fost urmarita si ca el a fost sub presiune constanta din partea tuturor elementelor din guvern ("from all elements of the guvern", in original), inclusiv din propriul sau partid (Partidul Conservator) sa incheie contracte speciale pentru cei care existau deja in piata ("to cut special deals for vested interests" in original).

Seres a mai anuntat in conferinta de presa ca i-a suspendat pe directorii Romgaz si Transelectrica din cauza investigatiilor in curs privind activitatea lor.

Seres a aratat ca vor fi revocate cateva contracte cu companii intermediare din domeniul energetic, iar firmele detinute de stat vor fi obligate sa vanda energie pe nou-createle burse ale energiei. Cateva dintre firmele afectate, inclusiv Grivco, sunt controlate sau legate de Dan Voiculescu, presedintele oligarh al PC, se mai noteaza in telegrama.

Conform telegramei, care citeaza surse guvernamentale bine pozitionate, Seres nu mai are sustinere politica nici din interiorul Guvernului si nici din propriul sau partid. Acuzatii aparute in jurul datei de 27 noiembrie confirma aceasta asertiune, caci informatiile continute in dosarul procuraturii au aparut in ziarul Jurnalul National, detinut de Voiculescu.

In comentariul care incheie telegrama, oficialii americani noteaza: "Observam, totusi, ca sectorul energetic este in mod traditional unul dintre cele mai intens manipulate si predispuse la coruptie sectoare din economia Romaniei.

Grupuri de interese de afaceri romanesti au incercat indelung sa controleze resursele energetice locale intr-o maniera care ar fi adus beneficii multor dinozauri industriali (inclusiv combinatelor chimice si de productie de ingrasaminte) care sunt competitive doar datorita energiei ieftine."

"Ceea ce pare clar e ca presedintele Basescu a adoptat o alta linie populista care va avea rezonanta printre votantii romani. 

Au circulat zvonuri, reluate de Basescu insusi, ca doua dintre cele mai mari companii energetice romanesti, OMV/Petrom si Rompetrol, iau in calcul vanzarea de active semnificative unor companii energetice rusesti.

Atat Basescu, cat si Tariceanu au aratat in intalniri private cu oficiali ai SUA ca sunt preocupati de o asemenea posibilitate", se mai arata in telegrama Ambasadei SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#wikileaks, #ambasada sua, #coruptie, #sectorul energetic , #stiri Dan Voiculescu