Cresterea economica intra pe un drum cu obstacole

Vineri, 30 Noiembrie 2007, ora 23:17
986 citiri
Cresterea economica intra pe un drum cu obstacole

Din cauza secetei, a crizei creditelor din SUA si a scumpirii petrolului, avem crestere economica mai mica decat in 2006.Scumpirea alimentelor, a gazelor si a benzinei. Asa se va regasi in buzunarele romanilor incetinirea ritmului de crestere economica de la 7,8% in primele noua luni din 2006 la 5,8% anul acesta.

Economia noastra continua totusi sa creasca intr-un ritm alert, alaturi de tarile din Europa Centrala si de Est, cu mult peste cresterea din vechile state membre UE, care au economii asezate. Acestea au ritmuri de crestere de 2-3% pe an. Anul trecut, economia Romaniei a crescut cu 7,7%, ritm pe care n-o sa-l mentinem insa si in 2007. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit estimarile de la 6,5% la 6,1% pentru finele anului.

Bila neagra pentru agricultura

Potrivit analistilor, economia noastra a fost trasa in jos, anul acesta, in mare parte de recolta proasta din agricultura, domeniu care detine o pondere mare in produsul intern brut (PIB). PIB-ul estimat de Institutul National de Statistica (INS) pentru trimestrul al treilea din 2007 este de 111,3 miliarde de lei, in crestere cu 5,7% fata de aceeasi perioada de anul trecut, cand insa ritmul de crestere a fost de 8,3%.

Cresterea economica a fost temperata si de socurile externe, spune analistul Daniel Daianu. "Au fost afectate firmele care iau credite din afara, unde, in a doua jumatate a anului, s-au inasprit conditiile de creditare", ne-a declarat acesta.

Cresterea pretului petrolului pe pietele internationale, la care s-a adaugat scumpirea curentului in tara au pus o povara pe umerii oamenilor si ai firmelor. Astfel, companiile trebuie sa acopere costuri care le fac neproductive si necompetitive pe piata.
Vom creste inca zece ani

La toate aceste cauze se mai adauga imaginea de vulnerabilitate a economiei romanesti care indeparteaza investitorii, considera analistul Ionut Popescu. Ratarea tintei de inflatie si deficitul comercial din ce in ce mai mare au scazut din interesul firmelor straine. "Economia nu e bolnava, insa are vulnerabilitati", sustine Daniel Daianu.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=332743 target=_blank>Evenimentul Zilei</a>


<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.