Daianu critica politica UE potrivit careia "scapa cine poate"

Joi, 05 Martie 2009, ora 17:00
1717 citiri
Daianu critica politica UE potrivit careia "scapa cine poate"

Daniel Daianu critica tentatia Comisiei Europene si a statelor membre UE de a adopta politici in spiritul "scapa cine poate", in locul formularii unui raspuns politic eficient si ferm pentru combaterea crizei financiare.

Eurodeputatul liberal considera ca recenta afirmatie a comisarului european pentru afaceri monetare, Joaquín Almunia, conform careia statele din zona euro care se confrunta cu dificultati majore ar putea beneficia de asistenta din partea celorlalte state membre poate fi corelata cu dispozitia Germaniei de a lua in calcul, chiar si cu reticenta, un astfel de demers.

Asta pentru ca, sustine Daianu, pericolul asupra zonei euro ar putea creste exponential in lipsa unui mecanism de solidaritate, informeaza un comunicat difuzat joi.

'Noile state membre au fost, practic, lasate sa se descurce singure in vreme ce Comisia Europeana si celelalte institutii specializate din Uniunea Europeana le analizeaza cererile de la caz la caz", sustine Daniel Daianu.

Europarlamentarul roman considera ca "aceasta abordare nu este neaparat una rea, cu conditia ca asistenta oferita sa fie una corespunzatoare".

Daianu mai spune ca pachetele de ajutor adoptate pentru Letonia si Ungaria nu sunt adecvate si precizeaza ca reducerea dezechilibrelor mari este o decizie corecta, dar semnaleaza ca felul in care se face acest lucru este extrem de important.

Eurodeputatul este de parere ca intr-o perioada in care sectorul privat isi diminueaza operatiunile, o politica bugetara bazata pe reduceri brutale ale cheltuielilor si, adesea, pe cresterea impozitelor, ar inrautati situatia economica.

"Pro-ciclicitatea unei politici economice trebuie evitata atat in perioade de recesiune cat si in perioade de expansiune economica", afirma Daianu.

In plus, se intreaba el, daca bugetele publice nu sunt principalii vinovati pentru marimea deficitelor de cont curent, de ce ar trebui ele sa se afle sub povara incercarii de reducere a dezechilibrelor externe?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#combatere, #criza, #daianu, #politica, #ue , #stiri Daniel Daianu