Daniel Daianu: Nu stim sa folosim banii europeni, ii risipim

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 13:43
1959 citiri
Daniel Daianu: Nu stim sa folosim banii europeni, ii risipim

Analistul economic Daniel Daianu a declarat ca problema Romaniei nu este legata de volumul banilor europeni, ci de modul in care sunt folositi, fiind de multe ori risipiti. 

"Buba Romaniei nu este legata de volumul banilor europeni, ci de ceea ce se face cu banii, iar ceea ce se face este prost. Buba este la noi acasa pentru ca bani sunt.

Nu stim sa folosim banii, ii rispim. Noi nu utilizam nu doar banii europeni, ci si bugetul public si risipim bani. Nustim sa ne stabilim prioritati", a precizat Daianu in cadrul unei conferinte privind cadrul financiar multianual (CFM), potrivit NewsIn.

Economistul a mai spus ca neutilizarea banilor europeni arata "slabiciunile administratiei romanesti".

"Cei care vor sa faca 10.000 de proiecte nu termina niciunul. Romania avea nevoie de opt-zece proiecte mari. Noi incercam sa facem peste tot, nu se vede si banii se duc", a subliniat Daianu.

In ceea ce priveste propunerea bugetului european 2014-2020, Daianu crede ca este unul "depasit de evenimente, ca si cum nu exista criza in Europa", un buget care, desi adaptat, "ilustreaza imobilismul".

"Banii europeni nu se adreseaza si nu privesc mecanismele de functionare ale crizei. Ar trebui sa avem la nivelul bugetului resurse care sa tina cont de socuri asimetrice si de obiective comune", a apreciat Daianu.

Analistul este de parere ca, in urma negocierilor care vor avea loc la nivelul Uniunii Europene asupra bugetului 2014-2020, vor exista decizii care se adreseaza statelor membre aflate in dificultate.

"Sunt voci si in Parlamentul European si in Consiliul European conform carora ar trebui ca bugetul UE sa contribuie la nevoile tarilor aflate la mare ananghie", a explicat Daianu.

Totodata, analistul considera ca impozitul pe tranzactiile financiare este necesar nu doar pentru alimentarea bugetului UE, dar si pentru a reaseza dimensiunea industriei financiare.

Comisia a lansat, la finele lunii iunie, propunerea pentru cadrul financiar multianual 2014-2020.

Bugetul total al Uniunii Europene pentru 2014-2020 este de 1.025 miliarde euro, 94% dintre aceste fonduri intorcandu-se la statele membre prin proiectele dezvoltate.

Costurile asociate administratiei se ridica la 6%, respectiv salarii, functionarea cladirilor si a altor utilitati etc.

Noutatea o reprezinta modul in care va fi finantat bugetul european, prin propunerea de a adopta o noua resursa proprie, un impozit pe tranzactii financiare, care implica banci, fonduri de investitii, companii de asigurari.

Rata va fi stabilita ulterior, insa se ia in considerare posibilitatea stabilirii unui impozit cu o valoare foarte mica, aproape simbolica, in functie de rezultate urmand sa se rediscute in cadrul G20.

Instituirea acestui impozit a fost propusa la nivel international, idee care nu a avut insa un rezultat.

Potentialii contribuitori sunt concentrati in cateva centre financiare importante, astfel ca banii vor pleca din aceste centre, cel mai important fiind Londra, potrivit unui policy brief al Centrului Roman de Politici Europene. Totodata, resursa bazata pe TVA in forma ei actuala urmeaza sa fie inlocuita cu o taxa pe valoarea adaugata modernizata, insa nu se precizeaza cum vor fi afectate sumele colectate de diferentele intre tari si nivelul cotei standard.

"Se propune introducerea unui nou sistem de resurse proprii care sa simplifice sistemul de colectie din statele membre. Vorbim de un buget mai simplu, mai corect si mai transparent", a explicat seful reprezentantei CE, Niculae Idu.

Cele doua noi surse ar putea asigura impreuna pana la 40% din resursele bugetului european.

De asemenea, se va constitui o rezerva de 5% din anvelopa fiecarui stat membru, care va ajunge la tarile cu cele mai bune performante in utilizarea fondurilor.

Pe categorii de cheltuieli se constata o schimbare a prioritatii de finantare de la agricultura, unde bugetul a fost inghetat la nivelul lui 2013, catre cercetare si inovare.

Idu a precizat ca bugetul de cercetare si inovare va creste cu 47%, cel pentru educatie si cultura cu 68%, pentru finantarea infrastructurii cu 278%, pentru securitatea si cetatenia europeana cu 62%, iar fondurile care privesc actiunile legate de UE - actor global cu 19%.

Cele mai importante capitole sunt politica agricola comuna, cu 36% din buget, respectiv 372 miliarde euro, si politica de coeziune - 33%, respectiv 336 miliarde euro.

In ceea ce priveste politica de coeziune, suma cheltuita pentru statele noi membre va creste in raport cu alocarea pentru statele vechi membre.

Astfel, daca, pana acum, pentru un euro cheltuit in statele vechi, in noile state s-au cheltuit 3,8 euro, raportul se va imbunatati catre 5,1 euro la 1 euro cheltuit.

In prezent, resursele bugetului comunitar se compun din resurse proprii traditionale - 14%, resursa bazata pe TVA - 11%, resurse diverse - 1%, iar restul reprezinta contributiilor statelor membre.

Comisia Europeana estimeaza ca pana la sfarsitul anului va putea prezenta propunerile legislative concrete, iar acordul final ar putea fi obtinut la finele lui 2012. 

#daianu, # daniel daianu, # bani euroeni, # buget public , #stiri Daniel Daianu