Leul s-ar putea deprecia din cauza problemelor financiare ale Irlandei

Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 01:43
1659 citiri
Leul s-ar putea deprecia din cauza problemelor financiare ale Irlandei

Analistii economici sustin ca ingrijorarea legata de problemele financiare ale Irlandei ar putea avea impact si asupra Romaniei, intr-o prima etapa prin deprecierea leului, mergand pana la cresterea costului de finantare, fapt care ar ingreuna iesirea din recesiune.

Irlanda a avertizat, in urma cu cateva zile, ca nivelul record al costului de finantare a devenit o problema foarte serioasa.

De asemenea, exista temerea ca dificultatile financiare ale acesteia ar putea trage in jos si alte state din zona euro.

"Daca ingrijorarile pietei persista timp de cateva luni, nu este exclus sa ne creasca costul de finantare, atat pentru sectorul public, cat si pentru cel privat. Acest lucru ne-ar ingreuna iesirea din recesiune", a declarat, pentru NewsIn, Nicolae Chidesciuc, economist-sef al ING Bank Romania.

Chidesciuc sustine ca, intr-o prima etapa, orice problema de genul celei din Irlanda se vede prin presiuni de depreciere a leului.

Moneda nationala s-a depreciat fata de euro la sfarsitul acestei saptamani, fiind vorba de efectul de contagiune produs in zona.

In schimb, economistul Daniel Daianu declara ca Irlanda da un semnal negativ din alt punct de vedere, acela ca este o tara recunoscuta pentru disciplina de a duce la bun sfarsit unele masuri de ajustare, dar cu toate acestea are in continuare probleme.

"Acesta ar fi un semnal ca programele de ajustare au un coeficient de esec destul de inalt si depind in mare masura de contextul international, care trebuie sa te ajute. Daca si mediul extern se deterioreaza, atunci ai o mare problema. De asemenea, pietele nu trebuie sa fie excesiv de nervoase ca sa ai acces la finantare, pentru ca totul se rezuma in ultima instanta la marjele pe care o tara trebuie sa le plateasca", explica Daianu.

La randul sau, analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca efectele generate de deteriorarea situatiei economice din Irlanda ar putea conduce la neincredere pe piete, in general, precum si la o reticenta privind investitiile.

Pe de alta parte, Daniel Daianu considera ca o persistenta a razboiului valutelor nu este de bun augur pentru comertul international, desi acesta a cunoscut un reviriment in ultimul an.

"Acest protectionism prin valute ne afecteaza deoarece pietele isi vor reveni mai greu, iar incertitudinea creste. Euro devine o victima colaterala. Daca americanii vor continua sa mentina un dolar slab, asiaticii nu vor accepta o apreciere si vor raspunde, iar in conflictul dintre Statele Unite si puterile asiatice, Europa este victimizata", spune Daianu.

Daniel Daianu sustine ca am putea castiga din deprecierea dolarului pentru ca am avea posibilitatea sa cumparam mai ieftin anumite produse de baza, pretuite in dolari. in schimb, Daianu precizeaza ca Europa nu are de castigat daca euro se apreciaza prea mult.

"Relaxarea cantitativa si disputa dintre Statele Unite si China ar putea avea un efect gradual pozitiv pentru Romania. in esenta, in asemenea cazuri se pune presiune de apreciere pe monedele din tarile emergente. Nu este insa cazul Romaniei in acest  moment avand in vedere situatia politica si deficitul bugetar, dar pe parcursul a cativa ani probabil se vor vedea efecte. Daca va fi un impact, acesta va fi unul pozitiv, in sensul ca vor intra bani in Romania", a spus Chidesciuc.

Deficitul public irlandez ar putea atinge nivelul critic de 32% din PIB anul acesta, comparativ cu valorea de 11,6% prevazuta in decembrie 2009, pe fondul cresterii costului pentru salvarea Anglo Irish Bank. Datoria publica a Irlandei se asteapta sa atinga nivelul de 98,6% din PIB anul acesta.

Autoritatile irlandeze au estimat o crestere importanta a costului de salvare a bancii aflate in dificultate, nationalizata in primavara acestui an. Costul este de circa 29,3 miliarde de euro si ar putea ajunge chiar la pragul critic de 34,3 miliarde de euro.

Pe langa interventia catre Anglo Irish Bank, guvernul irlandez va trebui sa-si intensifice ajutorul pentru banca Irish Nationwide (INBS), nationalizata in primavara si pe care o recapitalizase deja la nivelul de 2,7 miliarde de euro.

Totodata, statul irlandez va contribui si la recapitalizarea grupului Allied Irish Banks (AIB) mai mult decat estimase anterior, devenind actionarul sau majoritar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#leu, #irlanda, #finantare, #recesiune, #deficit, #moneda nationala, #zona euro, #dolar , #stiri Daniel Daianu