Oamenii de afaceri, despre cum iesim din criza

Luni, 05 Iulie 2010, ora 09:15
1798 citiri
Oamenii de afaceri, despre cum iesim din criza

Vanzarea activelor statului, reducerea birocratiei, sprijinirea IMM-urilor, relaxarea fiscala si reducerea evaziunii fiscale sunt doar cateva dintre sugestiile pe care oamenii de afaceri le dau Guvernului pentru redresarea economica.

Companiile din Romania sufera, in aceasta perioada, din patru motive: majorarea TVA, care va conduce la scaderea vanzarilor, cresterea cheltuielilor cu forta de munca, din cauza noilor cote de impozitare, devalorizarea leului si conditiile economice generale nefavorabile.

Potrivit oamenilor de afaceri si analistilor, este putin probabil ca Romania sa poata puna la punct, in acest moment, masuri reale de redresare a economiei. In schimb, ar putea fi luate masuri care sa mai "usureze" viata firmelor si sa compenseze efectele negative.

"E vorba despre masuri care ar putea sa compenseze partial, nu sa contracareze in totalitate, efectele prociclice ale masurilor de austeritate. In primul rand, este vorba de absorbtia fondurilor europene. Sugestia mea a fost ca, alaturi de masurile de austeritate, sa se anunte un program strategic pentru absorbtia fondurilor europene. E singurul instrument pe care Romania il are pentru a contracara efectul recesionist al masurilor de austeritate", a declarat, pentru Ziare.com, analistul Daniel Daianu.

Statul trebuie sa-si vanda proprietatile

Potrivit lui Stefan Vuza, proprietarul grupului industrial Serviciile Comerciale Romane (SCR), statul roman ar avea o solutie extrem de simpla pentru majorarea veniturilor, fara sa fie nevoie sa majoreze taxele si impozitele: sa-si vanda activele.

"Nu o sa se mareasca nici veniturile prin taxare. E prostia romaneasca, suntem singurii care au majorat impozitele. Guvernul ar putea sa-si vanda din avere. E foarte, foarte bogat. Decat sa iei taxe, mai bine vinzi o parte din ce avem", a spus Vuza, pentru Ziare.com.

Astfel, omul de afaceri propune ca statul sa inceapa sa vanda cladirile in care sunt prefecturile sau terenurile pe care le detine, de exemplu.

"Statul are resurse, nu trebuie sa ia tot de la noi. Statul are 22% din tara in proprietate. Sa vanda, are cine sa cumpere. Cine n-ar cumpara prefectura din Cluj? Daca nu isi plateste statul chiria, face hotel din ea. In alte tari, in Elvetia de exemplu, statul sta cu chirie in cladiri. Statul romanesc e de 8 ori mai bogat decat statul german, din punctul de vedere al proprietatilor. Si eu as cumpara active de la stat", a adaugat Vuza.

TVA trebuie aplicata diferit


In opinia Mariei Grapini, presedintele grupului Pasmatex, inainte de a mari taxele si impozitele, Guvernul ar fi trebuit sa se gandeasca la o alta strategie pentru aplicarea taxei pe valoarea adaugata, pe langa altele.

"Guvernul ar fi trebuit sa rezolve rambursarile de TVA, sa aplice plata TVA la incasare, sa rezolve evaziunea fiscala, sa-i stimuleze pe cei care deschid noi IMM-uri cu plata impozitelor progresiv: in primul an de functionare 0, in al doilea 8% si in al treilea an de functionare 16%", a spus Grapini, pentru Ziare.com.

De asemenea, ar fi trebuit sa introduca deducerea TVA la persoane fizice pentru constructii de locuinte sau reparatii, pentru scoaterea de la negru a constructiilor civile.

Nu in ultimul rand, Grapini considera ca ar fi sa fie luate in considerare cheltuielile deductibile din impozitele pe salarii, cheltuielile de scolarizare a personalului angajat, dar si investitiile in cercetare. In plus, ar trebui sa se accepte deducerea cheltuielilor din impozitul pe profit.

"Pentru cresterea platilor voluntare i-ar fi putut stimula pe cei care fac plata in avans cu diminuarea cu cateva procente a sumelor de platit. Ar fi trebuit sa simplifice procedurile de accesare a fondurilor structurale", a adaugat Grapini.

Oamenii de afaceri cer mai putina birocratie

Daca este un lucru de care s-au plans oamenii de afaceri din Romania in ultimii zece ani, cel putin, este faptul ca birocratia excesiva ii impiedica sa-si desfasoare afacerile.

"In mod normal, principala problema este birocratia excesiva. Daca ar lasa economia sa-si vada de treaba, si-ar reveni", a spus, pentru Ziare.com, Emil Cristescu, proprietar, impreuna cu fratele sau, Marius Cristescu, al Grupului Bega, cu activitati in foraj petrolier, minerale industriale, materiale de constructii, industria constructoare de masini, imobiliare si turism.

In schimb, Marius Ghenea, presedinte al FIT Distribution, ar vrea un sistem fiscal mai relaxat, care ar putea sa sustina redresarea economica.

"Cu siguranta, o relaxare fiscala ar fi absolut necesara pentru mediul de afaceri privat, mai ales pentru intreprinderile mici si mijlocii, astfel incat acestea sa poata sustine relansarea economica. Asemenea masuri au fost luate in toata Europa, doar in Romania nu", a spus Ghenea, pentru Ziare.com.

"Iar daca aceasta relaxare ar fi fost facuta cu ceva timp in urma, am vedea deja efectele pozitive. In mod clar, ar trebui anulat impozitul minim obligatoriu, deoarece in foarte multe cazuri este un impozit pe un profit inexistent, deci un impozit nedatorat de firme", a adaugat acesta.

De asemenea, pentru redresarea economiei ar trebui sa fie ajutat domeniul agro-alimentar.

"Ceea ce ar trebui sa faca Guvernul, din pacate, nu poate. Dar tot o sa spun: ar trebui sa continue masurile de sprijinire a agriculturii in Romania, incepute in anul 2007 - 2008. Trebuie sa subventioneze agricultura, asa cum se intampla in toate tarile Uniunii Europene", a spus, pentru Ziare.com, Iustin Paraschiv, proprietar al firmei Carmistin, avand afaceri in distributie de carne, industria alimentara, ferme, dar si imobiliare.

#birocratie, #criza, #economica, #evaziune, #masuri, #redresare, #tva , #stiri Daniel Daianu