Pierderile Romaniei cresc, ajungand la 19 milioane euro pe zi

Vineri, 28 August 2009, ora 09:50
1040 citiri
Pierderile Romaniei cresc, ajungand la 19 milioane euro pe zi

Romania continua sa cheltuie mult mai mult decat incaseaza. Potrivit unor calcule, in primele sapte luni ale anului statul roman a cheltuit zilnic cu 19 milioane de euro mai mult decat isi putea permite. Pe scurt, aceasta este diferenta dintre cheltuielile si veniturile totale conform executiei bugetare la sapte luni, care echivaleaza cu un deficit bugetar de 3,31% din PIB.

Cheltuielile de personal au continuat sa ramana ridicate, in ciuda avertismentelor FMI si a promisiunilor autoritatilor ca le vor diminua. Astfel, in sapte luni, acest capitol a inghitit nu mai putin de 29,3 miliarde lei (circa 7 miliarde euro), in crestere cu 11,8% fata de intervalul similar din 2008. Numai in luna iulie, costurile cu personalul au crescut cu 17,5% fata de iunie.

Situatie considerata "ciudata" de catre fostul ministru de Finante, profesorul de economie Daniel Daianu. "In an de criza, noi am avut cresteri ale cheltuielilor nu cu investitiile, ci cu salariile din sistemul public. Ceea ce este ciudat intr-un an de criza. Am debutat cu stangul in acest an", ne-a explicat Daianu.

In plus, pentru ca a fost nevoita sa se imprumute tot mai mult pentru acoperirea nevoilor financiare in crestere, acum Romania trebuie sa achite "pretul" banilor, adica dobanzile la creditele contractate. Din ianuarie pana in iulie, cheltuielile cu dobanzile au sarit cu 50% peste nivelul din aceeasi perioada de anul trecut, ajungand la aproape 3,5 miliarde lei, adica 834 milioane euro, fata de 707 milioane euro in urma cu o luna. 

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#pierderi, # cheltuieli, # dobanzi, # bani, # imprumuturi , #stiri Daniel Daianu