Pogonaru, numit membru in boardul BCR, in locul lui Daniel Daianu

Miercuri, 30 Ianuarie 2008, ora 14:22
1427 citiri
Pogonaru, numit membru in boardul BCR, in locul lui Daniel Daianu

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru, a fost ales miercuri in functia de membru al consiliului de supraveghere al Bancii Comerciale Romane, in locul lui Daniel Daianu, care a demisionat, a anuntat banca intr-un comunicat.

Florin Pogonaru a fost unul dintre cei doi observatori numiti in comitetul executiv si in consiliul de supraveghere al BCR de catre Erste Bank pe perioada de tranzitie pana la finalizarea transferului de actiuni BCR la Erste Bank.

"Ca membru al consiliului de supraveghere, Florin Pogonaru va avea o contributie valoroasa la dezvoltarea bancii datorita experientei largi si pozitiei sale ca membru respectat al comunitatii de afaceri din Romania", se arata in comunicatul bancii.

Florin Pogonaru este presedinte si fondator al Central European Financial Services si membru al boardului directorilor Romanian Post Privatisation Fund. Totodata, este presedinte al Asociatiei Confederatiei Angajatorilor din Romania, din 2004. Din anul 1997, el membru al Business Advisory Committee si al Initiativei de Cooperare Sud-Est Europeana (SECI), iar din 2002 ocupa aceeasi pozitie si in cadrul Pactului de Stabilitate. Pogonaru a fost implicat activ in evaluarea si monitorizarea aspectelor critice din domeniul afacerilor din sud-estul Europei, contribuind la constructia institutionala si constructia politica in regiune.

Activitatea profesionala a lui Florin Pogonaru s-a concentrat pe investment banking. El a coordonat activitatile in Romania a unor importante grupuri financiare, precum Creditanstalt si Bank Austria (acum UniCredit) si Alpha Bank.

"Cred ca am fost propus pentru functia de membru al consiliului de supraveghere al BCR pentru ca aveam deja experienta, fiind observator in perioada de transfer al actiunilor de la AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului n.r.) la Erste", declarase marti seara Pogonaru, pentru NewsIn.

Daniel Daianu si-a inaintat demisia la sfarsitul anului trecut, pe 24 decembrie, "data incetarii mandatului de membru al consiliului de supraveghere al BCR si a tuturor atributiilor si angajamentelor care decurg din aceasta calitate", dupa mai mult de doi ani de la intrarea sa in BCR.

Banca Comerciala Romana a anuntat in mod oficial demisia lui Daniel Daianu din consiliul de supraveghere al bancii pe 8 ianuarie, pe motiv ca economistul doreste "sa se achite corespunzator de atributiile sale ca europarlamentar".

Membrii actuali ai consiliului de supraveghere al BCR sunt directorul Erste Bank, Andreas Treichl, directorul financiar al grupului austriac, Peter Kisbenedek, directorul departamentului de organizare si IT al Erste Bank, Herbert Juranek, si directorul de administrare a riscurilor al Erste Bank, Bernhard Spalt.

Andreas Treichl este presedintele consiliului de supraveghere, pozitia de vicepresedinte fiind ocupata de Peter Kisbenedek. Alti doi membri trebuie desemnati de catre cele cinci SIF-uri actionare ale BCR, insa pozitiile au ramas vacante dupa cea mai recenta adunare generala a actionarilor BCR din decembrie 2007, propunerile SIF-urilor fiind respinse pe motiv ca ar fi incalcat prevederile actului constitutiv, prin nominalizarea a patru condidati in loc de doi.

Adunarea generala ordinara a actionarilor BCR a aprobat, de asemenea, planul financiar si bugetul de venituri si cheltuieli pe 2008 si renumeratia cuvenita pentru exercitiul in curs (2008) membrilor consiliului de supraveghere.

BCR are ca actionar majoritar Erste Bank, care detine 69,15% din capitalul social, in timp ce cele cinci SIF-uri au, cumulat, 30,12% din actiuni. Alti actionari ai BCR sunt fondul olandez de investitii MEI-Roemenie En Bulgarije Fonds NV ( 0,02%), Middle Europe Opportunity Fund II NV ( 0,01%), HTI Valori Mobiliare SA ( 0,01%), Actinvest SA ( 0,0020%), Certinvest SA ( 0,0001%), iar mai multe persoane fizice detin 0,68% din actiunile celei mai mari banci romanesti dupa active.

BCR, membra a grupului Erste, gestioneaza, in prezent, active de peste 16,5 miliarde euro. Banca are 568 sucursale si agentii, emite 23 tipuri de carduri de credit si de debit si are o retea de peste 1.500 de bancomate (ATM) si 12.000 de aparate pentru plata cu cardul la comercianti (POS).

Erste Bank are aproape 16 milioane clienti si 2.700 sucursale in opt tari. Activele Erste Bank se ridicau la 201 miliarde euro la 30 septembrie 2007, profitul net era de 838 milioane euro, iar rentabilitatea capitalului angajat de 13,5 %.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.