Romania are nevoie de 33 de ani sa egaleze tarile UE

Miercuri, 30 Noiembrie 2005, ora 05:51
841 citiri

Romania si Bulgaria au nevoie de o perioada de 33 si respectiv 31 de ani, dupa aderare, pentru a putea ajunge la 75 la suta din venitul mediu pe locuitor al tarilor Uniunii Europene, arata un studiu prezentat, marti, la Viena, de vicepresedintele Camerei Federale de Comert a Austriei, Heinz Kogler.

Potrivit studiului, Polonia are, de asemenea, nevoie de o perioada de 33 de ani, pentru a se apropia de nivelul venitului pe locuitor din UE, urmata de Lituania, cu 30 de ani, si Letonia, cu 25 de ani. Studiul apreciaza ca Ungaria are nevoie de numai sapte ani, Cehia de sase ani, iar Slovenia se afla deja la standardele UE 15. Kogler arata ca "in Romania cresterea economica a incetinit, dar ramane in continuare un mediu macroeconomic robust. Inflatia si ratele de schimb raman in continuare principalele probleme".

Fostul ministru de finante, Daniel Daianu, a criticat studiul, aratand ca asemenea aprecieri si termene "pot crea o imagine negativa nu doar in randul populatiei, care se va speria de asemenea perspective, dar si in randul investitorilor, care privesc altfel ritmul de crestere al tarilor regiunii sud-est europene".

Studiul arata, pe de alta parte, ca Romania se afla pe primul loc in regiune la investitiile straine directe, cu o valoare de 821 milioane euro, urmata de Bulgaria, cu 723 milioane euro, si Cehia, cu 337 milioane euro. Coordonatorul Pactului de Stabilitate a facut o caracterizare a atractivitatii investitiilor in regiune pentru Austria, spunand ca in "meniul" zilnic al investitorilor austrieci "Ungaria reprezinta supa, Romania felul principal, iar Cehia desertul".

Gardianul