Romania, o victima colaterala a economiei mondiale

Vineri, 05 August 2011, ora 15:45
1513 citiri
Romania, o victima colaterala a economiei mondiale

Scaderea de vineri de la BVB nu are neaparat legatura cu situatia din economia nationala, Romania fiind de fapt o victima colaterala a situatiei din Statele Unite si din Europa, sustin economistii contactati de NewsIn, care spun ca pierderile ar putea continua daca tensiunile se vor mentine.

"Exista tensiuni in pietele financiare internationale, exista temeri ca economia Statelor Unite va reintra in recesiune si, dupa parerea mea, aceste temeri sunt justificate, pentru ca indicatorii economici din ultima perioada din SUA, au fost nu slabi, ci foarte slabi, in conditiile in care in trimestrul al doilea cresterea economica a fost mult sub asteptari si s-au revizuit datele si din primul trimestru si din ultimul trimestru de anul trecut destul de mult...Economia Statelor Unite este extrem de fragila in acest moment si sunt riscuri foarte mari sa reintre in recesiune", sustine Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania si presedinte al Consiliului Fiscal.

El considera ca, in mare, temerile legate de economia SUA sunt indreptatite, dar exista si un factor psihologic la mijloc care creeaza tensiuni in pietele financiare. In acest context, Romania este o victima colaterala.

"Noi suntem o victima colaterala. Nu cred ca are nimic de-a face cu noi. Suntem o victima colaterala a unui sentiment international foarte prost. Bursa evoluase destul de prost in Romania si in perioada anterioara. Probabil ca daca tensiunea continua in pietele internationale si daca va exista un sentiment de neincredere pe pietele internationale, atunci pierderile pe Bursa de la Bucuresti vor continua", a declarat Ionut Dumitru.

Potrivit acestuia, in acest moment nu se poate preciza cat ar mai putea dura aceasta situatie.

De asemenea, analistul economic Daniel Daianu, fost ministru de Finante, sustine ca tara noastra este o victima colaterala a modului in care se abordeaza criza datoriilor suverane si a faptului ca exista riscul ca economia SUA sa intre in recesiune.

"Romania este victima colaterala, si nu numai tara noastra. Noi nu ne putem permite niciun populism in momentul de fata si trebuie sa fim foarte atenti la executia bugetara si trebuie sa facem orice sa absorbim fondurile europene", a spus Daniel Daianu.

El a declarat ca actualele corectii de pe burse sunt inevitabile si ca le-a anticipat pornind de la faptul ca, la ultima reuniune la nivel inalt a liderilor europeni, "nu s-a reusit sa se strapunga un blocaj in modul de abordare a datoriilor suverane".

"Aici viciul cel mai mare al uniunii monetare este de natura sistemica.

Din debutul ei, Uniunea monetara nu a avut o alcatuire potrivita, pentru ca a neglijat aspectul de fiscalitate. Din pacate, pana acum abordarea crizei datoriilor suverane a fost bucata cu bucata, adica sa rezolvam Grecia, sa rezolvam Irlanda, neintelegandu-se ca aceasta abordare este cu o probabilitate mare de esec, pentru ca nu rezolva viciile sistemice. 

Constituirea facilitatii era un pas bun. Din pacate, la ultima reuniune, ei (liderii europeni, n.r.) au lasat volumul resurselor mobilizabile la nivel mic, fiindca poti sa te ocupi de Grecia sau Portugalia cu 400 de miliarde de euro, dar nu te poti ocupa de Spania si Italia.

Ei trebuiau sa mareasca volumul resurselor mobilizabile, chiar daca pe hartie, si sa-l dubleze si, totodata, trebuiau sa usureze procedural interventiile facilitatii", a spus Daianu.

Potrivit lui Daianu, modul in care liderii europeni au inteles sa abordeze aceasta problema nu a fost unul adecvat.

"Insa ei ce au facut? Intrebi: e nevoie de aprobarea parlamentelor nationale care se convoaca abia in septembrie, unii au plecat in vacanta. Pai ce piete financiare stau dupa vacanta lor? Inca o data, se vede ca Uniunea Europeana nu are mecanisme decizionale adecvate. Nu este o uniune. Aici decid cei mari, iar cei mari sunt captivii politicilor nationale", a precizat Daianu.

In ceea ce priveste situatia economica a SUA, el sustine ca majorarea plafonului de indatorare a fost un lucru bun, dar ca intentia de a reduce cheltuielile ar putea afecta economia.

"In Statele Unite, desi e bine ca s-a marit plafonul, ei din pacate au sacrificat din cauza presiunii o cerinta a politicii de asistare... sa nu mareasca probabilitatea de intrare a economiei in recesiune.

Fiindca reducerea brutala a cheltuielilor acum nu era indicata.

Ei trebuiau sa umble si la taxe si impozite si sa faca corectii pe termen mediu si lung foate serioase, in timp ce pe termen scurt acum nu trebuiau sa dea in picior economiei americane si s-o infunde, iar pietele au reactionat. Probabilitatea ca economia americana sa stragneze sau sa intre in recesiune este mare. In aceste conditii, investitorii migreaza de pe bursa catre active sigure", a declarat Daianu.

Pe de alta parte, economistul sef al BCR, Lucian Anghel, sustine ca reactia pietei a fost exagerata, din moment ce au fost luate masurile necesare in SUA, dar a precizat ca este posibil ca tensiunile sa fie generate de informatii care inca nu au fost facute publice.

"Ramane de vazut ce se va intampla, pentru ca brusc bursele au reactionat dupa ce s-au luat masurile necesare de catre Statele Unite. Parerea mea este ca este o reactie putin exagerata si ramane de vazut daca sunt in spate informatii pe care poate noi nu la stim. Dimensiunea acestei corectii care s-a realizat mi se pare nejustificata", a spus Anghel.

Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat vineri scaderi majore, de peste 5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
#romania, #economie, #daianu criza economie romania , #stiri Daniel Daianu