Suspendarea presedintelui si anticipatele ar putea deprecia leul si reinflama inflatia

Vineri, 20 Aprilie 2007, ora 00:46
958 citiri
Suspendarea presedintelui si anticipatele ar putea deprecia leul si reinflama inflatia

Suspendarea presedintelui Traian Basescu si alegerile anticipate ar putea spori instabilitatea politica, cu efecte negative asupra mediului economic, cum ar fi scaderea ratingurilor acordate Romaniei, deprecierea leului si reinflamarea preturilor, afirma analistii economici romani.

Ei considera ca organizarea alegerilor anticipate pentru functia de presedinte reprezinta un semnal negativ pentru investitori si agentiile de rating, mai ales ca ar putea insemna si o noua amanare a alegerilor pentru Parlamentul European.

Parlamentul a aprobat, joi, suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu.

Basescu are varianta de a-si amana plecarea de la Cotroceni, desi a spus ca isi anunta demisia in cinci minute dupa o decizie de suspendare de catre Parlament, deoarece procedura ulterioara deciziei forului legislativ ii permite acest lucru. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat, joi, ca ii atrage atentia sefului statului ca demisia sa trebuie sa aiba loc dupa indeplinirea procedurilor, adica dupa ce primeste decizia de suspendare, care se transmite de catre Parlament in termen de 48 de ore de la vot.

"Suspendarea presedintelui este un factor de instabilitate politica accentuata. Posibilitatea organizarii de alegeri si lipsa unei conduceri a statului genereaza nervozitate pentru investitorii straini si incertitudine in privinta performantei economice a Romaniei in acest an", a declarat vicepresedintele Chartered Financial Analyst (CFA) Romania, Dragos Cabat.

El argumenteaza ca in perioadele electorale inflatia creste, iar politica fiscala se relaxeaza, pentru atragerea de capital electoral. "In plus, calendarul pentru alegerile europene se decaleaza si mai mult. In aceste conditii, este de asteptat o oarecare incetinire a investitiilor straine", spune Cabat.

Analistul economic Daniel Daianu apreciaza ca inflamarea disputei politice va agrava impactul asupra economiei, pentru ca Executivul nu va putea perfoma in conditiile unei dezbateri publice axate exclusiv pe teme politice.

"In afara de un zgomot care bruiaza activitatea, orice guvern nu-si poate face treaba in obscurantism. Agenda publica este acaparata de acest balci politic si se ignora problemele importante", a afirmat Daianu.

La nivel imediat, pietele ar putea sa nu reactioneze, intrucat au asimilat deja informatiile privind suspendarea presedintelui si demisia acestuia, considera Daianu. El anticipeaza ca "meciul" dintre Guvern si Palatul Cotroceni "se va ascuti" daca Traian Basescu va castiga alegerile prezidentiale, ceea ce va afecta si mai mult imaginea Romaniei.

Demisia lui Basescu va avea impact, poate chiar imediat, pe pietele financiar-bancare, in opinia analistului sef ING BAnk, Florin Catu. El crede ca amploarea instabilitatii politice a atins un nivel peste care economia nu mai poate ramane imuna.

"Cred ca suspendarea presedintelui, urmata de demisia acestuia, ofera pentru prima data in ultimi ani sansa de a vedea pe viu reactia economei, si a pietei valutare in special, la o criza poltica. Pana acum volatilitatea politica a fost ignorata, dar cred ca am ajuns intr-un moment in care pietele urmaresc foarte atent scena politica", a aratat Catu.

O posibila reducere a calificativelor acordate Romaniei de agentiile de rating este anticipata de Cabat, dar si de analistul Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

"Cele mai importante influente ar putea veni dintr-o eventuala reducere de rating de tara, pentru ca agentiile de evaluare vor percepe aceasta suspendare ca un impediment in calea reformelor, explicabil prin intarzierile cauzate de organizarea alegerilor anticipate", a spus Dumitru.

In opinia lui Cabat, o reducere a ratingurilor Romaniei ar fi resimtita imediat prin reinflamarea inflatiei, concomitent cu o depreciere brusca a monedei nationale. Intr-un interval mai lung de timp ar putea fi observata si o reducere sensibila a investitiilor straine, a mai spus vicepresedintele CFA.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)