CEJ confirma amenda aplicata grupului Danone pentru participare la un cartel in Belgia

Joi, 08 Februarie 2007, ora 12:37
1371 citiri

Curtea Europeana de Justitie a confirmat, joi, condamnarea de catre Bruxelles a grupului fracez Danone pentru participarea in cadrul unui cartel din Belgia legat de piata berii, gruparea franceza trebuind sa platesca suma de 42,4 milioane de euro drept amenda, relateaza AFP.

In decembrie 2001, serviciile de concurenta ale Comisiei Europene au condamnat grupul Danone, fosta compania ce detinea producatorul de bere Alken-Maes, precum si producatorul belgian InterBrew (devenita InBev) la plata unei amenzi in valoare de 91 milioane de euro. Grupul agro-alimentar francez a fost penalizat pentru propria participare la aceasta intelegere ilicita prin intermediul grupului Alken-Maes cu plata unei amenzi de 44 milioane de euro.

Danone, care a vandut grupul Alken-Maes in luna iulie 2000, a depus apoi un recurs la Tribunalul de prima instanta a CEJ, care a redus amenda pana la 42,4 milioane in anul 2005. Dupa un nou apel al Danone, CEJ a confirmat joi decizia Tribunalului, privind amploarea acestei amenzi, de 42,4 milioane euro. Curtea a estimat ca metoda utilizata de Tribunal pentru a calcula aceasta amenda a fost "legitima".

In perioada in care a funtionat acest cartel, 1993-1998, companiile Interbrew si Alken-Maes ocupau primele doua locuri de pe piata belgiana a berii. Danone era implicat deasemeni pe piata franceza a berii. Unul dintre detaliile mai speciale ale acestei situatii a fost implicarea personala a inaltilor responsabili ai Interbrew si Danone din acea perioada, care se intalneau regulat pentru a se asigura ca se respecta prevederile intelegerii secrete privind piata belgiana a berii.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)