Concluziile intalnirii de la Davos 2013: Optimism, dar cu masura

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 18:00
1711 citiri
Concluziile intalnirii de la Davos 2013: Optimism, dar cu masura
Foto: The Telegraph

Evolutia economiei mondiale din urmatoarea perioada ar trebui privita cu un optimism moderat, a fost mesajul principal transmis de mai multi lideri politici si ai mediului de afaceri, prezenti in cadrul editiei din 2013 a Forumului Economic Mondial de la Davos.

Presarat cu discursuri incurajatoare din partea unor lideri precum seful BCE, Mario Draghi, sau prim-ministrul Spaniei, Mariano Rajoy, forumul s-a caracterizat printr-un "optimism deconcertant", conform unui lider al mediului de afaceri, scrie Financial Times.

Europa ramane unul din punctele vulnerabile ale economiei mondiale

Pietele financiare traverseaza o perioada de "relativa stabilitate", a declarat Mario Draghi la Davos, conform CNBC.

Acesta a indicat ca se poate prognoza o revenire a economiei in cea de-a doua parte a anului, iar reformele structurale, pe care guvernele zonei euro le-au implementat anul trecut, au transformat 2012 in "anul relansarii euro".

In plus, Spania, considerata drept una din principalele vulnerabilitati pentru economia zonei euro, nu va avea nevoie sa acceseze un plan de salvare, potrivit lui Luis de Guindos, ministrul de finante al acestei tari, prezent la Davos.

Motivul principal al acestei increderi este programul de Tranzactii Monetare Directe, prin care Draghi a promis ca va cumpara obligatiunile tarilor cu probleme.

Randamentul bondurilor spaniole pe zece ani a scazut sub 5%, in contextul unei cereri crescute a investitorilor, ca urmare a acestui anunt.

Axel Weber, fost presedinte al Bundesbank si actualul presedinte al UBS, a avertizat insa ca "asteptarile, mai ales in legatura cu rolul bancilor centrale, sunt prea ridicate" si este necesar un "management al asteptarilor".

Guvernatorul Bancii Canadei se teme si el de "potentialele riscuri din 2013". Astfel, desi remarca anumite progrese in Europa, el atrage atentia ca in SUA se amana prea mult rezolvarea problemelor reale, subliniind perioada indelungata a negocierilor cu privire la "varful fiscal" si plafonul datoriei externe a tarii.

CEO-ul Goldman Sachs apreciaza ca "ce a fost mai rau a trecut", dar remarca si ca "nu ar fi prima data cand am spus ca ce a fost mai rau a trecut, pentru ca apoi sa observ o revenire a situatiei (n.r. de criza)", transmite Bloomberg.

"Razboiul valutar", noua amenintare la adresa economiei mondiale

Un posibil "razboi valutar", provocat de incercarile bancii centrale a Japoniei de a deprecia yenul, a atras, de asemenea, atentia economistilor prezenti la Davos.

Programul de relaxare monetara al Bancii Japoniei a ingrijorat tari precum China, Germania sau Marea Britanie, care intrevad pericolul ca si alte banci centrale sa intervina asupra monedelor nationale pentru a stimula exporturile, pentru a depasi criza economica.

Axel Weber a atras si in acest caz atentia ca o astfel de masura, "indreapta (n.r. situatia) catre o zona periculoasa", iar actualele politici monetare sustin o crestere a consumului "pe socoteala generatiilor viitoare".

"Incercam sa mentinem o limita de viteza pentru economiile noastre care este pur si simplu nesustenabila", a mai adaugat acesta.

Rusia, un alt motiv de scepticism pentru mediul de afaceri

Si declaratiile premierului Rusiei, Dimitri Medvedev, conform carora tara sa este intr-adevar "deschisa" investitorilor, au fost intampinate cu scepticism de catre acestia.

Oamenii de afaceri se indoiesc in continuare de succesul reformelor structurale promise de oficialii rusi, in scopul unei cresteri a investitiilor straine cu 10% pe an.

In ultima perioada, tara s-a confruntat cu iesiri masive de capital, care au totalizat peste 350 de miliarde de dolari, incepand cu 2007.

Conform unui raport publicat la Davos, principalele probleme ale Rusiei sunt legate de dependenta economiei de sectorul energetic, lipsa de coeziune sociala si gradul redus de incredere la nivel social, precum si de capacitatea institutionala redusa.

#concluzii Forum Economic Mondial, #concluzii Forum Davos 2013, #discutii Forum Davos, #prognoze Davos 2013, #anunturi Davos 2013 , #Concluzii Davos