Liderii de la Davos se tem de victoria extremismului la alegerile europarlamentare din 2014

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 10:45
1372 citiri
Liderii de la Davos se tem de victoria extremismului la alegerile europarlamentare din 2014
Sursa foto: The Telegraph

Riscul unei deplasari catre dreapta la alegerile parlamentare europene din luna mai creeaza neliniste in randul liderilor de afaceri de pe plan global, care se tem ca votul sa nu duca la o Uniune mai greu de guvernat, dar spera in continuare la o reforma a blocului, relateaza miercuri agentia Reuters de la Davos, unde a inceput miercuri cea de-a 44-a editie a Forumului Economic Mondial.

Somajul in crestere, oboseala austeritatii si cresterea inca anemica creeaza mediul perfect ca partidele cu orientari extremiste sa castige teren la scrutinul din primavara. Unii analisti prevad ca un grup de partide anti-euro, intre care Frontul National din Franta, UKIP din Marea Britanie, Syriza din Grecia si Partidul Libertatii din Olanda, si-a putea adjudeca 20% sau chiar mai mult dintre sufragii.

Alegerile prezinta un risc masiv pentru perspectivele economice ale Europei

In opinia unor directori de companii participanti la reuniunea anuala a elitei globale de la Davos, alegerile din mai prezinta un risc masiv pentru perspectivele economice ale Europei, chiar daca a fost evitata o destramare a zonei euro.

"Riscul major a disparut, dar exista riscul ca un anumit nivel de risc sa revina in acest an", a declarat Axel Weber, presedintele UBS si fost presedinte al Bundesbank, in cadrul unui seminar la Davos intitulat "A revenit Europa?".

Weber a calificat drept un risc un posibil avans al euroscepticilor la alegerile europene, fapt care, in opinia sa, ar putea complica procesul politic in Uniune. "Ganditi-va cum a complicat Tea Party procesul guvernamental din Statele Unite", a mentionat el.

Potrivit unor recente sondaje, Frontul National, formatiunea anti-imigratie din Franta, si-a intarit popularitatea dupa alegerile prezidentiale din 2012, la care liderul sau, Marine Le Pen, a iesit pe locul al treilea, cu 17,90% din voturi, cel mai bun scor din istoria sa.

Pierre Nanterme, directorul francez al companiei globale de consultanta Accenture, s-a declarat la randul sau ingrijorat de o "ascensiune a extremelor" pe fondul ratei ridicate a somajului. "Sunt extrem de preocupat de rezultatul alegerilor europene. Trebuie sa fim deosebit de atenti pentru ca, daca nu cream un mediu mai incluziv, oamenii se vor intreba care este rostul Europei", a spus Nanterme.

In schimb, ministrul finlandez pentru afaceri europene, Alexander Stubb - care si-a anuntat recent candidatura la alegerile europarlamentare din mai - se asteapta ca euroscepticii din extrema-dreapta si extrema-stanga sa obtina intre 10% si 20% din locuri in viitorul parlament european, comparativ cu 12% in cel actual. "Va fi mai putin decat se asteapta multi comentatori, dar mai mult decat au avut in ultima legislatura", a declarat Stubb intr-un interviu acordat Reuters in marja Forumului.

Christophe de Margerie, directorul executiv al companiei petroliere franceze Total, a subliniat in ce-l priveste ca, indiferent de rezultatul alegerilor, Europa trebuie sa-si schimbe propriul mod de perceptie. "Nu o luati ca pe o provocare, dar cred ca Europa ar trebui reconsiderata ca tara emergenta si trebuie sa se intoarca la competitivitate", a afirmat responsabilul francez.

"Nu putem concura cu cei care uneori fac acelasi produs cu un cost mai mic. Trebuie sa imbunatatim abilitatilor inginerilor si muncitorilor nostri la toate nivelurile si sa-i obligam sa aduca noi produse pe piata. Si, in egala masura, sa nu mai facem diferenta intre Europa de sud si Europa de nord, pentru ca in acest caz Europa e moarta", a adaugat Christophe de Margerie.

Aproximativ 2.500 de participanti din peste 100 de tari sunt asteptati la cea de a 44-a editie a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, care are loc de miercuri pana sambata in orasul elvetian. Evenimentul organizat anual reuneste directori de companii din cele 1.000 de companii membre ale organizatiei, precum si politicieni, reprezentanti din mediul academic, ONG-uri, lideri religiosi si jurnalisti, cu scopul de a dezbate problemele globale stringente.

In 2014, cresterea decalajului dintre bogati si saraci este considerata ca fiind cel mai mare risc pentru stabilitatea globala, potrivit unui studiu publicat recent de WEF. In raportul anual, organizatia avertizeaza ca disparitatea veniturilor reprezinta riscul cu cele mai mari sanse sa provoace daune globale grave in urmatorul deceniu. Totodata, s-a evidentiat si riscul tot mai amenintator al atacurilor cibernetice.

Din randurile participantilor nu lipseste premierul ucrainean Mikola Azarov, care a sosit miercuri la Davos, in pofida ciocnirilor violente intre manifestanti si fortele de ordine care au loc la Kiev de duminica, noteaza agentia EFE. Potrivit agentiilor ucrainene, seful executivului ucrainean are prevazute intre altele intalniri cu directorii de la Shell si de la Carlsberg si cu directorul general al Organizatiei Modiale a Comertului, Roberto Azevedo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#forum davos, #alegeri europarlamentare, #concluzii davos , #Concluzii Davos