Incepe Davos 2015 - Patru zile care ar putea schimba lumea

Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 08:30
2605 citiri
Incepe Davos 2015 - Patru zile care ar putea schimba lumea
Foto: TheTelegraph

A 45-a editie a Forumului Economic Mondial ia startul miercuri la Davos, in Elvetia, sub motto-ul "Noul Context Global". Micuta statiune montana va deveni, timp de patru zile, centrul mondial al puterii politico-economice, peste 40 de sefi de stat si guverne urmand sa participe la forum.

Fondatorul si presedintele Forumului, Klaus Schwab, considera ca acesta trebuie sa actioneze ca o platforma de cooperare intre mediul public si cel privat.

"Numeroasele crize cu care ne confruntam, conflictele si problemele economice fac din ideea de cooperare o chestiune vitala, de o importanta fara precedent in istorie", sustine Schwab, citat de Deutsche Welle.

Speranta sa pentru acest an este ca forumul va reusi sa redea increderea la nivel global pentru toti actorii de pe scena politica si economica.

Tematica este variata si, cel putin pentru cancelarul german Angela Merkel se anunta sesiuni de discutii interminabile pe tema problemelor ridicate de terorism, probleme de mediu si, bineinteles, cele legate de comertul mondial si criza financiara din zona euro.

Poroshenko, lasat fara partener de dialog

Un capitol al discutiilor il reprezinta situatia crizei militare din estul Ucrainei. Presedintele Petro Poroshenko va avea sansa a-si expuna pozitia in fata liderilor din UE si Satele Unite, dar nu va putea purta o discutie cu omologul sau rus. Vladimir Putin a refuzat sa participle la intrunirea din acest an a Forumului Economic Mondial.

O alta tema fierbinte o reprezinta situatia fierbinte din Orientul Mijlociu, problema Statului Islamic si razboiul din Siria. De asemenea, discutiile vizand problema terorismului au capatat alte dimensiuni dupa recentele atacuri din capitala Frantei.

Acord global pe politica de mediu

Davos este si un preambul pentru summitul pe tema modificarilor climatice programat de ONU la finalul acestui an la Paris. Natiunile Unite spera ca sfarsitul acestui an sa marcheze semnarea unui acord global pentru protectia mediului in urmatorii 20 de ani.

Doi dintre emisarii ONU vor face lobby la Davos pentru reusita acestui proiect: fostul vicepresedinte american Al Gore si Christiana Figueres, secretar general al comisiei de specialitate din cadrul ONU.

Alarma in privinta sanatatii

Ebola si diabetul par sa fie maladiile care ii vor tine in priza in aceste zile pe liderii mondiali prezenti in Elvetia.

Conform datelor publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, 5 milioane de persoane au decedat in 2014 din cauza diabetului.

Viitorul zonei euro, sub lupa

Situatia economica complicata din zona euro face subiectul unei analize distincte in care lipsa de reactie a Bancii Centrale Europene in fata pericolului deflationist si posibila iesire din zona a Greciei vor fi discutate pe indelete de catre bancheri, analisti politici si reprezentanti ai Fondului Monetar International.

In acelasi timp, situatia prapastiei existente intre cei bogati si cei saraci va agita in egala masura apele, redistribuirea veniturilor in societate si problema migratiei fortei de munca fiind subiecte delicate pentru multi dintre oficialii prezenti la forum. Presedintele Bancii Mondiale si cofondatorul Microsoft, Bill Gates vor sustine discursuri pe aceasta tema.

Petrolul, situatie exploziva

Pretul actual al "aurului negru" este pentru unii muma, pentru altii ciuma. In timp ce exploatarea zacamintelor de sist pare sistata, producatorii auto inregistreaza vanzari record ca urmare a ieftinirii carburantului.

Seful GM, Mary Barra, secretarul general al OPEC si reprezentanti ai firmelor din industria petroliera si energetica vor da nas in nas zilele acestea la Davos.

Forumul IT-istilor

Liderii gigantilor tehnologici au deja locuri rezervate pentru intrunirea din Elvetia.

Presdintele Alibaba, Jack Ma si reprezentantii Microsoft, Google, Yahoo si Facebook se vor intalni la discutii pe timpul celor patru zile ale forumului de la Davos.

Si chiar daca acesta nu este un loc unde chestiunile politice sa primeze, pentru afaceristi intalnirile prilejuite de forum sunt o adevarata mana cereasca.

"Trei zile la Davos ma scutesc de cateva luni de calatorie in toata lumea", a recunoscut unul dintre bancherii prezenti aici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#forum economic Davos 2015, #Davos 2015 agenda, #Davos 2015 Merkel , #Declaratii Davos