Incepe Forumul de la Davos. Provocarile: noua revolutie industriala si toate crizele actuale

Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 08:00
3534 citiri
Incepe Forumul de la Davos. Provocarile: noua revolutie industriala si toate crizele actuale
Foto: Flickr/World Economic Forum

Editia din acest an a Forumului Economic Mondial se anunta mai provocatoare ca niciodata pentru liderii politici si elitele financiare din lumea intreaga. Tema generala a Forumului este "A Patra Revolutie Industriala", dar, in subsidiar, alte subiecte de actualitate vor genera discutii largi intre participanti.

Criza refugiatilor din Europa, pericolul schimbarilor climatice, insecuritatea geopolitica si amenintarea terorismului, ca si vulnerabilitatile economiilor emergente sau politicile monetare divergente vor fi analizate in cadrul reuniunii care debuteaza miercuri, 20 ianuarie, la Davos, noteaza postul CNBC.

Provocarea tehnologiei

Cel mai probabil, evolutia tehnologiei moderne si provocarile aduse de aceasta vor fi subiecte tratate pe larg in cadrul acestei editii a Forumului Economic Mondial.

"In vreme ce misiunea Forumului a ramas aceeasi de mai bine de 4 decenii, acum ne confruntam cu o lume mult mai complexa si mai bine interconectata.

Pe masura ce intram in era celei de-a Patra Revolutii Industriale - o revolutie digitala capabila sa transforme societatea umana - vedem masive schimbari tehnologice care modifica natura muncii si acesta este doar inceputul", noteaza un comunicat al organizatorilor, citat de International Business Times.

In spate provocarilor reprezentate de noua tehnologie se intrevede un sir de diverse crize ramase nerezolvate, care accentueza temerile privind mentinerea cresterii economiei globale intr-un punct mort.

Problema chineza

Inca din primavara anului trecut, evolutia modesta a economiei din China a nascut o serie de reactii adverse, care s-au accentuat in urma turbulentelor inregistrate in ultimele 7 luni pe piata de capital din aceasta tara.

Cum va evolua gigantica economie asiatica in 2016 si cat va cantari acest lucru in balanta economiei globale sunt subiecte fierbinti care nu vor putea fi evitate in cadrul intrunirilor de la Davos.

Pentru unii analisti insa, China nu este chiar cel mai sensibil subiect din punct de vedere al perspectivei economice globale.

"Vedem o incetinire a ritmului de crestere economica din China pana la nivelul de 6% sau 6,5% in acest an, dar acesta lucru inseamna, totusi, de doua ori mai mult decat cresterea inregistrata in economiile dezvoltate", sustine Anne Richards, seful departamentului de investitii de la Aberdeen Asset Management.

Terorism si geopolitica

Anul trecut a fost marcat de cateva evolutii pozitive in privinta detensionarii unor crize geopolitice mai vechi: semnarea acordului nuclear dintre Iran si grupul marilor puteri in domeniu sau reluarea relatiilor diplomatice intre Statele Unite si Cuba.

Insa, acestea sunt umbrite de amenintarea terorismului islamic reprezentat de gruparea ISIL, dar si de insecuritatea regionala resimtita in intreg Orientul Mijlociu ca urmare a tensiunilor ivite intre Iran si Arabia Saudita.

Acestor riscuri li se adauga si instabilitatea politica din UE si cea economica din zona euro.

"In Europa, ciclul crizei geopolitice se suprapune cu cel al ciclului economic pentru ca UE ramane, chiar si cu riscul sau ridicat de fragmentare, una dintre cele mai largi zone economice din lume care ridica provocari mari in asumarea pozitiei de lider politic in interiorul Uniunii", afirma John Studzinski, vicepresedinte Blackstone.

Criza de lideri in UE

De altfel, problema asumarii pozitie de lider politic in Europa va deveni una spinoasa, pe masura ce tot mai multe tari ale Uniunii se scufunda in razboaie interne duse intre fortele politice conservatoare si cele care propovaduiesc renuntarea la masurile de austeritate.

Mai mult, criza migrantilor din UE este in masura sa puna gaz pe foc, in contextul in care politica "usilor deschise", initiata anul trecut de cancelarul german Angela Merkel, este pe punctul de a exploda in intreg spatiul Schengen.

"In acest moment, Europa este un ghem de crize politice nerezolvate, cea mai importanta fiind cea a migratiei.

Dar, exact implicatiile politice ale acestui fenomen, atat in Europa, cat si in vecinatatea ei, ca si incapacitatea de a trata aceasta problema direct la sursa, in Orientul Mijlociu sau Africa, pun in pericol idealul Europei unite", crede Mark Malloch Brown, reprezentant WEF.

Opinia sa este impartasita si de Studzinski, acesta considerand ca liderilor politici din UE le lipseste in acest moment puterea de a dialoga si de a actiona in comun pentru cresterea soliditatii blocului comunitar.

Politici monetare contrarii

Nu in ultimul rand, dezechilibrul inregistrat in aplicarea concomitenta a aceluiasi tip de politici monetare in marile piete economice de pe glob ar putea fi un semnal de alarma atat pentru sefii de stat si guvernatorii bancilor centrale, cat si pentru investitori.

Impactul dezechilibrului inregistrat in politicile monetare practicate de o parte si de alta a Atlanticului ramane un mare semn de intrebare pentru evolutia economiei globale in acest an.

"Am mai avut perioade in trecut in care politica monetara din Statele Unite si cea din Europa au mers pe cai divergente si asta tinde sa nu se termine bine pentru moneda europeana daca se opune trendului dictat de dolar.

Insa, recentele turbulente din pietele de capital este posibil sa fi amanat o alta crestere a dobanzii de referinta pe piata Americana pana in a doua jumatate a acestui an, ceea ce inseamna ca divergentele nu se vor adanci atat de mult pe cat credeam", explica Anne Richards.

#Forum Economic Mondial, #crize actualitate, #criza politica UE, #criza imigranti Europa, #politici monetare , #stiri Davos