Bancile: Coborarea dobanzii cheie este nula fara scaderea RMO

Joi, 05 Februarie 2009, ora 10:15
1667 citiri
Bancile: Coborarea dobanzii cheie este nula fara scaderea RMO

Bancile nu sunt multumite doar cu decizia BNR de a reduce dobanda de politica monetara de la 10,25% la 10%  si considera ca  nu va avea niciun efect in piata, daca nu este dublata si de alte masuri cum ar fi reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO), care ar asigura o mai mare lichiditate in piata.

"Efectul deciziei este aproape de zero. Nu vad niciun efect pe leu, pentru ca, daca nu exista mai multi bani in piata, este degeaba. Bancile tin dobanzile sus la depozite, in conditiile in care nu mai au aceleasi resurse din afara. Ar putea sa se opreasca cresterea nivelului dobanzilor la depozite", sustine Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, citat de Business Standard.

"Pentru a reduce dobanda efectiva din piata monetara si a stimula creditarea, reducerea cu 0,25% a dobanzii de politica monetara trebuie insotita de operatiuni in piata monetara, care sa reduca dobanda efectiva din piata monetara catre dobanda-cheie a BNR", explica Ionut Dumitru, analist-sef Raiffeisen Bank.

 De asemenea, analistii apreciaza ca politica monetara a BNR urmeaza tendintele regiunii, dar considera ca decizia bancii centrale ar trebui dublata si de alte masuri.

#bnr, #creditare, #monetara, #politica, #relansare , #Cele mai mari dobanzi depozite