Foamea de bani a bancilor creste dobanzile la depozite. Vezi cele mai atractive oferte

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 12:40
8337 citiri
Foamea de bani a bancilor creste dobanzile la depozite. Vezi cele mai atractive oferte
Cele mai bune dobanzi

Bancile locale nu mai primesc bani din partea institutiilor mama, fiind nevoite sa gaseasca finantare in Romania. Institutiile se straduiesc sa atraga bani de la populatie sub forma de depozite realizate pe perioade cat mai indelungate. Cum? Crescand dobanzile la serviciile de economisire.

In toamna acestui an, bancile din Romania s-au trezit cu robinetii inchisi, in urma deciziei de limitare a fondurilor venite de la institutiile mama. Cel mai rasunator caz este cel al Bancii Centrale a Austriei, care a cerut limitarea creditarii in statele din Europa de Est. Afectate de aceasta decizia au fost doua dintre cele mai mari institutii financiare din Romania: BCR si Raiffeisen Bank.

Daca cei care au nevoie de credite au de suferit de pe urma noii strategii a bancilor, persoanele care vor sa economiseasca bani ies in castig. Din nevoia de a obtine cat mai multe fonduri de pe piata romaneasca, bancile au inceput sa creasca dobancile la depozite, mai ales la cele in euro, moneda care devine tot mai scumpa si mai pretioasa.

"Bancile sunt nevoite sa recurga la resurse de pe piata locala si sa atraga depozite de la populatie. Deja s-a observat o crestere a dobanzii la serviciile de economisire", a declarat economistul Aurelian Dochia pentru Business24.

In incercarea de a atrage bani din piata, dobanzile la depozite au urcat spre 8% pe an la lei si 5% la euro.

BCR a dat tonul cresterilor

Banca Comerciala Romana a fost cea care a evidentiat cel mai puternic tendinta de pe piata, incepand anul prin scumpirea creditelor si cresterea atractivitatii depozitelor. Astfel, in data de 4 ianuarie, BCR a anuntat majorarea dobanzilor la depozitele in lei, euro si dolari cu pana la 0,5%.

"Ajustarea dobanzilor la depozite este in linie cu una dintre prioritatile de afaceri pentru 2012, si anume incurajarea economisirii pe termen lung", spun reprezentantii BCR.

Noua oferta avantajeaza in mod special clientii care isi incaseaza veniturile intr-un cont BCR, acestia beneficiind de un bonus de dobanda de pana la 0.5% la depozite. Astfel, dobanzile pentru depozitele la termen constituite de catre acesti clienti ajung pana la 7% pe an pentru lei, pana la 4.1% pe an pentru euro si pana la 2.95% pe an pentru dolari.

O alta institutie care incearca tot posibilul sa atraga bani de la romani este UniCredit Tiriac Bank, care vrea sa-si convinga clientii sa-si blocheze economiile de peste 1.000 de lei, euro sau dolari, pe o perioada de minim sapte an. In schimb, acestia primesc o dobanda de 7% pe an la lei, 6% la euro si 5% la dolari, pentru scadenta maxima.

Tot la inceputul anului, RBS a marit dobanda la depozitele in euro cu pana la 0,75%. Cea mai importanta crestere este la depozite bancare pe 6 si 12 luni, pentru care RBS plateste o dobanda de 3,25%, fata de valorile anterioare de 2,75%, respectiv 2,5%.

Suma minima solicitata pentru deschiderea unui depozit la termen este de 500 euro, iar la scadenta, clientii beneficiaza de comision zero la retragerea de numerar.

La economiile in lei, dobanda se situeaza intre 5,25% si 6,25%, in functie de perioada de constituire a depozitului, dobanda maxima poate fi obtinuta la scadentele de 6 si 12 luni.

Si Garanti Bank a decis plata unor dobanzi preferentiale la depozite. Cresterea a fost de 0,5% la economiile in lei si 0,25% la cele in valuta, la depozitele constituite pe o perioada de 3, 6 sau 12 luni. Suma minima de constituire de depozite bancare este de 200 lei, euro sau dolari.

Cele mai atractive depozite

Daca aveti 1.000 de euro si vreti sa-i plasati intr-un depozit cu scadenta la 12 luni, cea mai mare dobanda o veti gasi la ATE Bank (4,88%), conform portalului Conso.ro. Astfel, dupa un an, suma acumulata va fi de 1.048,75 euro. Urmatoarea banca in clasament este Banca Romaneasca, unde dobanda la depozitul pe un an este de 4,1%, ceea ce inseamna ca veti castiga 41 de euro.

Pentru acelasi tip de depozit, BRD vine cu o dobanda de 3,75%, BCR cu unda de 3,35%, iar ING cu 3,25%.

Daca vreti sa economisiti timp de un an suma de 1.000 de lei, cea mai mare dobanda o veti gasi tot la ATE Bank (7,85%), ceea ce inseamna ca suma acumulata va fi de 1.078,5 lei. La acelasi tip de serviciu, Banca Transilvania are o dobanda de 7%, ING Bank si BRD de 6,25%, iar BCR de 6,2%.

#top dobanzi depozite, #oferte depozite banci, #economisire bani, #dobanzi depozite mari, #depozit bcr, #depozit unicredit, #comparator depozit, #instrument economisire, #dobanda credit, #crestere dobanda credit , #Cele mai mari dobanzi depozite