"Supravietuitorii" crizei si-au umflat conturile bancare

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 16:47
2095 citiri
"Supravietuitorii" crizei si-au umflat conturile bancare

Cei cinci ani de criza economica au afectat consistent evolutia depozitelor bancare si mai ales, comportamentul deponentilor. In timp ce numarul celor care si-au plasat banii in banca a scazut cu 11,35%, sumele din conturi au crescut cu 67%.

In primul trimestru din 2008, erau inregistrati 17 milioane de deponenti (persoane fizice) la institutiile de credit din Romania. Numarul lor a scazand cu 11,35% in 2013, la 15,3 milioane de lei, potrivit statisticilor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB). Totusi, sumele din conturi s-au majorat cu 67% in aceeasi perioada, de la 76 de miliarde de lei in T1 din 2008, la 127 de miliarde in 2013.

"Pe de o parte, societatea s-a polarizat pentru ca sunt mai putini oameni cu posibilitati, iar pe de alta parte, este posibil ca unele persoane sa-si fi consolidat depozitele", explica Aurelian Dochia, analist financiar.

Deponentii cauta garantie

Cu toate acestea, numarul deponentilor cu economii care depasesc plafonul de garantare de 100.000 de euro asigurat de FFGDB s-a redus drastic in aceasta perioada, de la circa 130 de mii la inceputul lui 2008, la doar 16 mii in 2013. De data aceasta, si valoarea depozitelor a urmat tendinta: daca in 2008 ele insumau aproape 32 miliarde de lei, in 2013, au scazut la 17 miliarde de lei. Iar trendul va continua, preconizeaza Dochia:

"Avem o influenta foarte puternica a situatiei din Cipru. Foarte multi deponenti au spart depozitele ca sa intre sub plafon", a spus analistul.

Totusi, in primul trimestru din 2013, erau inregistrati aproximativ 800 de mii de deponenti la institutii de credit neparticipante la FGDB.

Dobanzile au continuat sa scada in primul trimestru

Dobanzile aferente depozitelor la termen in lei si in euro si-au mentinut, in majoritatea cazurilor, trendul descendent si in primele trei luni din acest an. Scaderea inflatiei si asteptarile privind o calmare a indicelui preturilor de consum, precum si anuntul BNR ca este posibila reducerea in viitorul apropiat a dobanzii de politica monetara, determina bancile sa dimiueze in continuare dobanzile la depozitele in lei.

Dobanda medie la depozitele in lei se situa, la sfarsitul lunii martie, in jurul nivelului de 5.65%. Dobanzile la economiile in euro au continuat sa scada pana in jurul nivelului de 2,9%, depasind 3,5% doar in cazul produselor de economisire pe 6 si 12 luni

#evolutie depozite criza, #evolutie deponenti criza, #depozite criza economica , #Depozite persoane fizice