Rusia imprumuta SUA. Moscova a cumparat titluri de trezorerie de 100 de miliarde de dolari

Joi, 18 Mai 2017, ora 07:12
12529 citiri
Rusia imprumuta SUA. Moscova a cumparat titluri de trezorerie de 100 de miliarde de dolari
Foto: Playbuzz

In ciuda sanctiunilor economice si a crizei preturilor petrolului, Rusia nu da semne ca ar vrea sa-si tempereze ambitiile, iar acestea nu se manifesta numai in termeni militari.

Dupa ce a tocat o buna parte din rezervele valutare ale tarii pentru a tine sub control criza din 2015-2016, Moscova a cumparat si in luna martie din Statele Unite titluri de trezorerie de 13,5 miliarde dolari, anunta CNN Money.

Este a treia luna consecutiva in care Rusia a recurs la aceasta metoda, in prezent Trezoreria americana datorand Moscovei 100 de miliarde de dolari.

Inainte de momentul critic care a impins pretul petrolului la cel mai scazut nivel din 2003 si pana in prezent, Rusia detinea titluri de trezorerie emise de SUA in valoare de 150 miliarde dolari, acestea scazand brusc la doar 66,5 miliarde USD in 2015, dar in prezent datoria Statelor Unite fata de rusi incepe sa creasca din nou.

Obligatiunile emise de Trezoreria americana sunt considerate printre cele mai sigure instrumente financiare din lume, dar analistii au acum o adevarata dilema referitoare la nivelul de indatorare al Statelor Unite fata de Moscova.

Unii dintre acestia cred ca o parte din obligatiuni cumparate in anii anteriori crizei pretului petrolului ar putea fi detinute prin intermediul unor firme din paradisuri fiscale precum Insulele Cayman, Elvetia sau Luxemburg.

"Exista suspiciunea ca nivelul de indatorare al SUA fata de Rusia ar putea fi dublu", sustine Win Thin, analist-sef pentru strategii de piata la Brown Brothers Harriman.

Cifrele oficiale fac referire doar la suma de 100 de miliarde de dolari, iar aceasta pare redusa fata de creditorii de top ai americanilor, China si Japonia, care detin fiecare titluri de trezorerie americane de peste 1.000 de miliarde de dolari.

#rezerve valutare Rusia, #titluri trezorerie sua, #creditori SUA , #Depozite valuta