Depozitele bancare, investitii in necunoscut

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 11:02
4695 citiri
Depozitele bancare, investitii in necunoscut

Clientii bancari s-au trezit brusc, dupa episodul Cipru, ca sunt investitori si trebuie sa-si asume riscurile de rigoare. Pana acum, bancherii nu mai stiau cum sa convinga oamenii sa-si scoata banii "de la saltea", propovaduind siguranta depozitului. Acum, bancherii romani ridica din umeri si invoca maturitatea clientilor, dar fara a da dovada de o minima transparenta in relatia cu ei.

Tonul s-a schimbat odata cu criza cipriota. Masura de taxare a depozitelor negarantate cu 60% pentru salvarea bancilor din Cipru a produs schimbari majore in discursurile bancherilor, dar si in cele ale oficialilor europeni si romani.

- "Daca tii peste 100.000 de euro in banca nu mai esti un simplu deponent, esti si investitor", sublinia acum cateva zile, Misu Negritoiu, omul care a condus ING Bank timp de sase ani.

- Economistul-sef BNR, Valentin Lazea recomanda impartirea economiilor la mai multe banci, daca este cazul, pentru a nu se depasi pragul garantat. Iar daca mai raman, sunt de preferat investitiile in bursa si in alte plasamente, decat in banci.

- Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nici nu doreste sa ofere sfaturi "bogatilor", adica celor cu peste 100.000 de euro in banci, pentru ca este "penibil".

"Intr-adevar, deponentii sunt investitori si nu doar cei mari. Nu ar trebui ca cineva sa se iluzioneze cu faptul ca exista solutii fara risc, nici macar in cazul depozitelor garantate de stat", intareste si analistul financiar Aurelian Dochia.

Noua abordare a oficialilor romani trebuie privita in contextul unui plan european amplu, de includere a unei parti a deponentilor bancari, pe lista celor care platesc pentru esecul unei institutii financiare.

Legea taxarii depozitelor ameninta de anul trecut

Comisia Europeana pregateste un proiect de lege pentru procedura de bail-in (salvare cu resurse proprii), care ofera statului puterea de a oferi toate pasivele pentru recapitalizarea unei banci, exceptie facand doar depozitele garantate (pana la 100.000 de euro), economiile si activele clientilor protejati de legea falimentului sau de dreptul civil si datoriile catre angajati, furnizori si stat. Cu alte cuvinte, initiativa doreste sa legifereze "experimentul Cipru", unde depozitele negarantate au fost taxate cu 60%, pentru salvarea sistemului financiar.

Proiectul este in lucru inca din vara anului trecut si a suferit mai multe amendamente dupa episodul Cipru, Romania fiind si ea prezenta la masa dezbaterilor.

"La nivelul UE, nu e vorba de Romania, se poarta discutii privind participarea depozitelor de peste 100.000 de euro, in caz de prabusire a unei banci, la salvarea ei. BNR are o pozitie, dar ea este la nivelul organismelor europene. N-are rost sa batem tobele, sa spunem ce facem noi acolo", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

De altfel, la sfarsitul lunii trecute, presedintele Eurogroup Jeroen Dijsselbloem a declarat ca solutia adoptata pentru Nicosia ar trebui sa devina un model pentru dezamorsarea viitoarelor crize bancare din zona euro. Atunci, el a fost contrazis de mai multi oficiali europeni, care au transmis mesajul ca situatia din Cipru este unica si ca nu se poate replica.

Drumul de la deponent bancar, la investitor

Aceasta noua abordare a conditiei de deponent bancar ii suprinde pe cei mai multi oameni care isi depoziteaza economiile la banci, cu o educatie financiara minima, iar singurele lor arme raman prudenta si informatia. In acest context, transparenta institutiei financiare ar putea deveni unul din cele mai importante criterii in decizia de "investire" intr-un depozit bancar.

"Intotdeauna gradul de transparenta ajuta la o mai buna legatura intre clienti si banca. Este o piata concurentiala, iar transparenta poate fi criteriu concurential", considera Vasilescu.

Banca Nationala a Romaniei publica periodic date agregate din industria financiara, insa legislatia nu ii permite sa dezvaluie date individuale. Orice client bancar poate consulta statisticile care indica situatia sectorului bancar, insa nu poate afla care este situatia bancii cu care a incheiat contract, decat daca institutia decide sa publice aceste informatii.

Ca sa fii "investitor" trebuie sa stii in ce investesti

Potrivit analistului Aurelian Dochia, fiecare client bancar ar trebui sa aiba acces la informatii de actualitate despre situatia financiara a bancii cu care lucreaza, pentru a putea lua decizii investitionale in cunostinta de cauza. Asadar, bancile "de incredere" ar trebui sa ofere date despre rata de neperformanta, indicatorii de solvabilitate, lichiditate si profitabilitate, dar si despre structura capitalului.

Banca Nationala a Romaniei a facut deja o recomandare Asociatiei Romane a Bancilor, prin intermediul mass-media, cu privire la cresterea transparentei institutiilor financiare. ARB nu a dorit sa comenteze propunerea.

In cele din urma, puterea de a schimba metehnele acestei industrii ramane tot in alegerile pe care le fac clientii bancari.

#depozite bancare garantate, #depozite bancare sigure, #criza cipru, #taxare depozite , #Stiri Depozite