Dinu Patriciu s-a insanatosit. Afacerile din Romania raman sub perfuzii

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 14:52
4796 citiri
Dinu Patriciu s-a insanatosit. Afacerile din Romania raman sub perfuzii
Dinu Patriciu a revenit in Romania dupa operatia de transplant, de anul trecut, de la Milano (Sursa foto: Cancan)

Omul de afaceri Dinu Patriciu a revenit in Romania, dupa ce la finalul anului trecut a suferit o operatie de transplant de ficat. In tara il asteapta insa alte probleme care ii dau dureri de cap. Cele cateva firme in care mai este actionar sunt amenintate de insolvente si faliment.

Falimentul Mic.ro, insolventa Adevarul, vanzarea unor cladiri de birouri din portofoliul imobiliar, executarea silita din partea Raiffeisen Bank sau procesul de divort sunt doar cateva dintre necazurile care s-au abatut asupra lui Dinu Patriciu. In urma cu doar 2-3 ani, omul de afaceri era considerat unul dintre cei mai bogati oameni din Europa de Est.

In prezent, numele miliardarului mai este mentionat in actionariatul a patru companii "de familie" din Romania: companiile de constructii Alpha Constructii Investitii Imobiliare si Hein Romania si agentiile imobiliare SGD Services si Baneasa Investitii Imobiliare.

Primul srl infiintatat dupa Revolutie a devenit offshore

Firma Alpha Constructii si Investitii Imobiliare, prima societate comerciala infiintata dupa Revolutie, are in momentul de fata ca actionar majoritar (55,01%) Astra Investitii Imobiliare, un offshore cu istorie incalcita. Dinu Patriciu este asociat ca persoana fizica (43,98%), impreuna cu mama sa, Monica Patriciu (1,01%). Fratele sau, Serban Patriciu, este administrator.

Numarand doi angajati, compania cu sediul in strada Mircea Eliade, sector 1, a inregistrat la finalul lunii martie a.c. rezultatele financiare pentru 2011, anuntand pierderi de 281.534 de lei (64.000 euro), dupa un profit net in 2010, de 349.866 de lei (80.000 de euro).

Imobiliarele i s-au prabusit

Astra Investitii Imobiliare a fost vanduta, in 2008, de compania controlata de Dinu Patriciu - Rompetrol SA, unui offshore cipriot - DSP Investments, care ar fi controlat tot de miliardar. Suma tranzactiei s-a ridicat la 33,85 de milioane de dolari.

In prezent, compania de constructii Astra Investitii, cu sediul in vila din strada Mircea Eliade, este detinuta de DPGP Astra (aproape 99% din actiuni), companie cu sediul in Luxemburg si de DPGP Romania, companie tot cu sediul in Luxemburg (1%). In lista asociatilor mai intra si o agentie imobiliara romaneasca SGD Services si doi asociati persoane fizice, cu cote de participare de 0,0004%. Este vorba despre Ioana Baiceanu si Mihai Constantin Iacobescu. Administrator este tot fratele miliardarului, Serban Patriciu.

Potrivit ultimelor raportari financiare, compania a inregistrat in 2011 pierderi de 6.162.431 de lei (1,4 milioane de euro), la o cifra de afaceri de 412.808 lei (94.000 de euro).

SGD Services, o firma fara activitate

In vila de pe strada Mircea Eliade mai este inregistrata si o agentie imobiliara - SGD Services, infiintata in 1997, cu doi asociati: Alpha Constructii si Investitii Imobiliare (70%) si Dinu Patriciu (30%), administrator fiind tot fratele miliardarului. Firma nu are activitate.

In numele fratelui

Hein Romania este o alta companie de constructii, cu sediul la Baneasa Center, detinuta de Serban Patriciu (71%), in asociere cu Dinu Patriciu (29%), caruia insa i s-a impus sechestru pe actiuni in iunie 2012.

Hein Romania a inregistrat in 2011 un profit net echivalent cu profitul brut, de 712.111 lei (162.000 euro), la o cifra de afaceri de 1.091.954 lei (248.000 euro).

Compania detine, la randul ei, o agentia imobiliara Baneasa Investitii Imobiliare (50%), in asociere cu Serban Patriciu (33%) si Dinu Patriciu (17%), fara angajati, cu pierderi in 2011 de 85.063 de lei (19.300 de euro).

Un divort cu simptome de 2,3 miliarde de euro

Dinu Patriciu a ajuns in instanta si cu fosta sotie, Dana Patriciu, care a intentat la finalul anului trecut un proces in care solicita impartirea averii de 2,3 miliarde de euro.

Pe de alta parte, omul a de afaceri a intentat divort pe data de 14 februarie 2013, de Ziua Indragostitilor, acuzand instrainare afectiva din partea sotiei.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Dinu Patriciu afaceri Romania, #Dinu Patriciu afaceri, #Dinu Patriciu Romania , #Afaceri