Mic.ro, de la concept inovator la faliment rasunator

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 18:19
4934 citiri
Mic.ro, de la concept inovator la faliment rasunator
Magazinele Mic.ro, detinute de Dinu Patriciu, amenintate de insolventa / Sursa foto: Evz

Mic.ro, lantul de magazine detinute de omul de afaceri Dinu Patriciu, prin intermediul companiei Mercadia, este amenintat cu insolventa. Cum a ajuns un concept unic in Romania sa fie impins in faliment?

Mic.ro a reprezentat un concept unic pe piata locala, pentru ca a fost primul lant alimentar care a incercat sa aiba un sistem de monitorizare a stocurilor in timp real pana la nivel de vanzatori (dupa modelul din farma sau electro-retail).

Cauzele care au dus la prabusirea businessului sunt multiple, de la datoriile foarte mari acumulate, pana la plata unor chirii prea mari sau scaderea vanzarilor, pe fondul crizei.

"In aprilie 2010, am inceput povestea bacaniilor cu primele 10 magazine. Am continuat cu inaugurarea Mic.Ro mobilelor in octombrie, iar in noiembrie am deschis primul magazin din afara Bucurestiului, in Ploiesti.

Astazi, prin mentinerea strategiei de a fi cat mai aproape de oameni, (...) Mic.Ro a depasit cifra de 450 de unitati si ca peste 120.000 de clienti ne trec pragul zilnic", a declarat Dan Ionescu CEO-ul Mercadia Group, intr-un comunicat de presa.

Mic.ro avea planuri mari

In primul an de functionare, strategia de expansiune a vizat orase mari, precum Brasov, Constanta, Craiova, Pitesti, Ploiesti, Targu Mures si imprejurimile acestora.

Dupa sapte luni de la inaugurare, Mic.ro avea o retea de peste 150 de magazine fixe, la care se adauga alte 12 mobile. Acestea erau de fapt rulote, amplasate aproape de gurile de metrou sau in zone foarte aglomerate din Drumul Taberei sau Academiei in Bucuresti. Pe 22 aprilie, Mercadia, firma detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu, deschisese 460 de bacanii.

Miliardarul roman spunea, in 2010, ca businessul este construit pentru a fi vandut. "Calculele sunt facute pentru o retea de 3.000 de unitati, 1.000 fixe si celelalte mobile, care in aproximativ doi ani ar trebui sa inregistreze afaceri de 2 miliarde de euro", spunea Dinu Patriciu, intr-un comunicat.

In total, pentru cele 3.000 de magazine, miliardarul roman urma sa investeasca, prin intermediul firmei Mercadia, mai mult de 250 de milioane de euro. Magazinele mobile necesitau o investitie de 100 de milioane de euro. Planurile facute in 2010 mizau pe 2000 de unitati mobile, care sa fie prezente in toata tara, cel mai tarziu in toamna lui 2011.

7 Eleven, viitor partener pentru Mic.ro

La inceputul lui 2012, insa, surse din retail anunta ca Dinu Patriciu negociaza cu reprezentatii lantului 7 Eleven vanzarea sau asocierea firmei cu grupul international.

"Negocierile cu 7 Eleven au inceput in toamna anului trecut si au ca termen de finalizare luna martie 2012. Se discuta despre o infuzie de capital in reteaua Mic.ro de 60 de milioane de euro", au declarat pentru Mediafax surse din retail.

7-Eleven este cel mai mare lant de magazine de proximitate din lume, cu peste 43.500 de unitati in 16 state, din care 8.900 sunt localizate in America de Nord.

In luna mai 2010, Dinu Patriciu spunea ca "retailul alimentar a scazut cu 25%. Am luat clienti de la concurenta, iar vanzarile cresc pe zi ce trece", spunea, in mai 2010, miliardarul roman. Acum situatia este cu totul alta.

Mai multe magazine Mic.ro din Bucuresti, dar si din tara sunt inchise si au pe geam un afis pe care scrie "spatiu de inchiriat".Magazinele mobile nu au avut mai mult succes, iar cele mai multe au fost retrase in ultima perioada de pe strazi.

Datoriile au coplesit Mic.ro

Factorii care au adus Mic.ro la un pas de insolventa sunt multipli. Dinu Patriciu a fost obligat sa rezolve problema datoriilor catre furnizori, creditele bancare neplatite dar si chiriile mari care nu au fost, deasemenea, achitate, pentru mai multe luni, in cazul multor magazine.

Lanturile de magazine detinute de Patriciu, Mic.ro si miniMax, s-au imprumutat de la mai multe banci cu peste 45 de milioane de euro.

Astfel, in septembrie 2010, BCR a acordat o facilitate de credit de 13,2 milioane de euro societatii Mercadia Holland. Trei luni mai tarziu, Mic.ro Retail si Minimax Discount au contractat doua credite, de 9 milioane de euro si, respectiv, 10 milioane de euro de la Unicredit Tiriac Bank.

In mai 2011, Mic.ro Retail a luat de la BRD un credit de 5 milioane de euro, pentru ca in luna august a anului trecut, Mic.ro si Minimax sa garanteze cu bunurile aflate pe stoc creante de 10 milioane de euro la Raiffeisen Bank, plus dobanzi, potrivit datelor citate de Mediafax.

Mic.ro voia sa se bata cu jucatorii mari

Lantul Mic.ro a avut de la inceput o problema cu inchirierea spatiilor pentru magazine, pentru ca in Bucuresti majoritatea spatiilor disponibile si bune au o suprafata cuprinsa intre 100 si 150 metri patrati, in timp ce spatiul necesar unui magazin Mic.ro este mult mai mic.

Problema a fost rezolvata intr-un mod ingenios si util: impartirea spatiului inchiriat cu Bet Cafe Arena, un lant de pariuri sportive, aflat tot sub umbrela Mercadia. Bet Arena Cafe este dezvoltat in parteneriat cu grupul Lottomatica, unul din cei mai mari jucatori din domeniul pariurilor sportive din Europa.

Presiunea exercitata de concurenta a fost un alt factor care a dus la prabusirea Mic.ro. Conceptul dezvoltat de Dinu Patriciu avea ca principiu de functionare "vinzi putine produse, la costuri putin mai ridicate decat cele practicate in hipermarketuri, catre multi clienti".

Mic.ro voia sa concureze cu jucatorii mari prezenti pe piata locala, precum Metro (cu lanturile Metro Cash & Carry si Real Hypermarket), Rewe (Selgros, Penny Market, Billa) sau Carrefour. In 2010 Metro, cel mai puternic jucator din comertul romanesc, a realizat o cifra de afaceri de 1,2 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#insolventa mic ro, #faliment mic ro, #mic ro dinu patriciu, #afaceri dinu patriciu , #Afaceri