Cazul Rompetrol, la un pas de solutionare: Face Patriciu inchisoare?

Miercuri, 01 August 2012, ora 08:15
3340 citiri
Cazul Rompetrol, la un pas de solutionare: Face Patriciu inchisoare?

Tribunalul Bucuresti urmeaza sa se pronunte, pe 2 august, intr-unul din cele mai importante procese anticoruptie din istoria Romaniei. Nume sonore precum Dinu Patriciu, Sorin Rosca Stanescu si Sorin Pantis risca pana la 20 de ani e inchisoare cu executare, in cazul Rompetrol.

La ultima infatisare, din 18 iulie, procurorul Parchetului instantei supreme a cerut condamnarea lui Dinu Patriciu si a lui Alexandru Bucsa la 20 de ani de inchisoare cu executare, pentru infractiunile de care sunt acuzati in dosarul Rompetrol. In cazul celorlalte zece persoane acuzate in acest dosar, s-a cerut minimul pedepsei, adica zece ani de inchisoare cu executare.

Conform Parchetului, dosarul este impartit, practic, pe doua categorii, dupa activitatea infractionara a inculpatilor. Prima parte este legata de "creanta Libia", iar a doua implica manipularea pietei de capital.

Dosarul Rompetrol a fost deschis in septembrie 2006, cand omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis in judecata pentru delapidare, spalare de bani si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Alaturi de el, sunt inculpati si Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.

Cazul Rompetrol: Cine sunt inculpatii

Creanta Libia

- Patriciu este acuzat ca, in calitate de administrator al SC. Rompetrol SA, si-a insusit in perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, suma de 85 milioane de dolari, asa-numita "creanta Libia", din Acordul EPSA, care ar fi cuvenita, conform legilor in vigoare, bugetului de stat. Conform acuzarii, el ar fi incercat sa piarda urma banilor prin incheierea de contracte de cesiune de creante, imprumut si novatie intre firmele care fac parte din grupul Rompetrol.

- Creanta din Libia a inceput sa fie incasata in momentul in care Dinu Patriciu a devenit actionar majoritar al Rompetrol SA. Conform acuzarii, acest lucru s-a intamplat prin substituirea in mod fraudulos a fostei firme Rompetrol, din subordinea Ministerului Petrolului. Anchetatorii sustin ca omul de afaceri a cesionat drepturile de incasare a datoriei catre firma The Rompetrol Group BV Olanda, pentru a se sustrage controalelor statului roman.

- Patriciu ar fi decis ca sumele provenite din valorificarea creantei apartin Rompetrol SA, si nu statului si a "vandut-o" pentru 35 milioane de dolari. Rompetrol Group BV Olanda urma sa dobandeasca restul de 40 de milioane de dolari, avand un castig de doar cinci milioane de dolari. Reprezentantii firmei olandeze, la vremea respectiva, erau Dinu Patriciu, Philip Stephenson si Sorin Marin, scrie Adevarul. Banii cu fost insa ascunsi cu succes prin incheierea unor contracte succesive, pierzandu-se astfel firul care indica adevarata provenienta a banilor.

Manipularea pietei de capital

- Tranzactiile bursiere dubioase cu actiuni Rompetrol sunt in atentia procurorilor inca din luna mai 2004. Dinu Patriciu este acuzat de manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, care au capacitatea de a da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare.

- Conform procurorilor, omul de afaceri, care detinea informatii privilegiate in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al Rompetrol, a urmarit cresterea artificiala a pretului actiunilor, prin manipularea pietei de capital.

- Patriciu ar fi initiat un plan care viza tranzactionarea pe piata a unor pachete de actiuni cu un volum maxim in valoare de pana la 10% din capitalul companiei. Conform acuzarii, omul de afaceri a emis ordine de vanzare sau cumparare la preturi prestabilite cu persoane din cercul sau.

- Unii din principalii cumparatori din 7 aprilie 2004 au platit 116 lei/actiune, de trei ori mai putin decat adevarata valoare a actiunilor companiei, dupa estimarile specialistilor din domeniu. Printre beneficiarii "reducerii" se numara Camelia Rodica Voiculescu, Verestoy Attila, Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu si Sorin Rosca Stanescu.

- O aparitie inedita in aceasta afacere este societatea Saltville Limited Cipru, infiintata la inceputul anului 2004, care a achizitionat un miliard de actiuni la pretul amintit mai sus. Societatea a revandut actiunile cumparate catre Camelia Voiculescu, Verestoy Attila si Sorin Rosca Stanescu. Pe langa aceasta companie, mai apar si alte societati tip off-shore, dar si cetateni straini.

Istoric proces

In cei sase ani de la inceperea procesului, au avut loc peste 60 de termene de judecata, din care, majoritatea au fost amanari.

- la 22 martie 2005, s-a inceput urmarirea penala;

- in mai 2005, Dinu Patriciu a fost retinut pentru mai multe invinuiri si eliberat dupa cateva ore, pentru a fi cercetat in libertate;

- la 8 septembrie 2006, Dinu Patriciu, alaturi de ceilalti unsprezece acuzati, au fost trimisi in judecata;

- dupa o serie de amanari, la 6 februarie 2007 a avut loc prima sedinta ;

- in septembrie 2007, Patriciu a vandut pachetul majoritar de 75% din actiunile Rompetrol catre KMG, compania petroliera de stat a Kazahstanului. In 2009, omul de afaceri a vandut si restul participatiei in Rompetrol, catre aceeasi KMG;

- in septembrie 2010, au fost invocate exceptii de neconstitutionalitate, iar procesul a fost suspendat, iar exceptia a fost trimisa la Curtea Constitutionala. Un an mai tarziu, pe 14 septembrie 2011, aceasta a fost respinsa si dosarul s-a intors la Tribunalul Bucuresti;

In paralel, avocatii omului de afaceri au depus, in februarie 2007, o plangere impotriva Serviciului Roman de Informatii pentru interceptarea ilegala a telefoanelor. In decembrie 2011, Curtea a dat castig de cauza lui Dinu Patriciu si a comandat SRI la plata unei daune de 50.000 de lei. SRI a formulat un recurs, dar acesta a fost respins in martie 2012.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#proces rompetrol, #proces Dinu Patriciu, #sentinta caz Rompetrol , #Rompetrol